tiistai 17. helmikuuta 2015

Juurikkala, Kaija: Äitikirja

Kissalla sanotaan olevan yhdeksän elämää, mutta kirjailija ja elokuvaohjaaja Kaija Juurikkalalla elämiä on peräti yksitoista. Näin ainakin, mikäli haluaa eritellä hänen roolejaan erilaisina äiteinä. Juurikkala on ehtinyt olemaan parikymppinen nuori äiti, yksinhuoltajaäiti, uusperheäiti, sijaisäiti, suurperheen äiti, uraäiti, 'lapset ovat lentäneet pesästä'-äiti, vanha äiti, ammattilaisäiti ja viimeisimpänä isoäiti.

Äitikirjassa seurataan syvän henkilökohtaisella otteella Juurikkalan henkilöhistoriaa hänen äitiytensä kautta. Nuorella iällä perustettu perhe hajoaa avioeroon, mutta lapset luonnollisesti jäävät eikä äitiys häviä, vaan muuttaa vain muotoaan. Ennen pitkää kuvioon astuu rooli sijaislapsien äitinä - rooli, josta tulee hieman toista kautta Juurikkalalle myöhemmässä elämänvaiheessa vielä aikaisempaa merkittävämpi. Jossakin vaiheessa Juurikkala kouluttautuu elokuvaohjaajan ammattiin, jolloin jokainen perheenjäsen alkaa käytännön pakosta pyykätä vaatteensa itse. Ja ei kulu aikaakaan, kun perheen lapset kasvavat täysi-ikäisiksi ja koti hetkeksi tyhjenee - kunnes on iltatähden aika.

Juurikkalan teos auttaa huomaamaan monen naisen elämään kuuluvan äitiyden roolien vaihtumisen eri ikäkausien mukaan. Juurikkala ei omien sanojensa mukaan tietoisesti valinnut äitiyttä ja varsinkin hänelle myöhemmin merkittäväksi noussut rooli kuuden sijoitetun lapsen perhekodin äitinä tuli hänelle ikäään kuin kehityksen kulminoitumana. Vastuuta tuli sitä mukaa, kun Juurikkala oli valmis sitä ottamaan vastaan ja yllättävistäkin käänteistä on aina selvitty tavalla tai toisella.

Kaija Juurikkala on minulle uusi tuttavuus kirjailijana. Elokuvaohjaajana hän oli minulle ennestään nimenä tuttu, vaikka hänen tuotantoonsa en ole sen enemmän tutustunutkaan. Olen saanut Juurikkalasta kuvan taiteellisena, vahvana naisena. Täytyy sanoa, että Äitikirja vakuutti minut tämän mielikuvan paikkansapitävyydestä ja hänen kirjallisesta lahjakkuudestaan: teos on juuri niin taiteellisella otteella kirjoitettu mutta samalla hämmentävällä tavalla tosiasioissa läsnä, että yhdistelmää voi vain ihailla. Hieman boheeminoloinen kirjoitustapa valloitti ainakin minut; suosittelen teosta Juurikkalasta henkilönä kuin äitiydestä ilmiönä kiinnostuneelle.

Tekniset tiedot:
Juurikkala, Kaija: Äitikirja
ISBN: 978-952-01-0952-3
Like Kustannus 2014
Sidottu, 280 s.
Kirjastoluokka: 14.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...