lauantai 7. helmikuuta 2015

Nilsson, Mats-Eric: Petos lautasella

Petos lautasella on oppaan muotoon kirjoitettu teos aikamme ruokailmiöistä. Erityisen sijan siinä saavat niin kutsutut terveysruoat, joissa on tavallista vähemmän rasvaa tai sokeria - lopputulos voikin olla kaikkea muuta kuin terveellinen. Yhä yleisempi lisäaineiden käyttö elintarviketeollisuudessa on johtanut siihen, että niitä on vaikea välttää. Toisaalta lisäaineiden vaikutukset ihmisen elimistössä on vielä vähäisessä määrin tutkittu ja ymmärretty ilmiö. Tätä taustaa vasten tarkasteltuna elämme riskien täyttämässä maailmassa.

Teoksessa on kerrottu lyhyesti historiallisesta kehityskulusta, joka on johtanut elintarviketeollisuuden nykyään tuottamien puolivalmisteiden ja valmisruokien ja elintarvikkeiden kehittymiseen. Perheenemäntien vapautusliikkeenä tunnettu ilmiö käsitti valmisruokien, niin kutsuttujen TV-aterioiden kehittymisen, ja jos ei  aivan niiden suoranaiseen ihannoimiseen, niin ainakin hiljaiseen hyväksymiseen. Alunperin astronauteille suunnatut tiivistetyt ruokavalmisteet saivat pian sijaa myös tavallisen ruokakaupan hyllyillä - eikä paluuta entiseen ole tämän jälkeen ollut.

Petos lautasella kertoo inhimillisestä näkökulmasta tarkasteluna kohtuuttoman pitkiä aikoja säilyvistä elintarvikkeista, joiden säilyvyyden taustalla on lisäaineiden käyttö. Edes tavallinen leipä ei ole säästynyt erinäiseltä määrältä säilöntä- ja muita lisäaineita. Samaan aikaan elintarviketeollisuuden pyrkimys säästää raaka-ainekuluissa on johtanut alkuperäisten aromien katoamiseen ja elintarvikkeiden muuttuneeseen suutuntumaan. Tähän ratkaisuna on ollut taas uusien lisäaineiden kehittäminen. Elintarvikkeisiin, esimerkiksi lihaan, voidaan lisätä myös vaikkapa vettä tuotantokustannusten laskemiseksi.

Teos on karua luettavaa ja sellaiseksi varmasti tarkoitettukin. Elämme lisäaineiden kyllästämässä maailmassa, jossa aitoa ja alkuperäistä saa hakemalla hakea. Poikkeuksen tästä kehityskulusta muodostavat esimerkiksi maatilatorit, joissa pientilalliset voivat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille. Teoksen lopussa on varsin kattava E-koodiluettelo sekä ainakin itselleni kiinnostavaksi osoittautunut elintarvikeopas, jossa on kerrottu yleisempien elintarvikkeiden osalta millaisia lisäaineita niihin on lisätty ja millaisia kyseiset elintarvikkeet voivat parhaimmillaan olla sekä esimerkiksi niiden satokauden ajankohta. 

Tekniset tiedot:
Nilsson, Mats-Eric: Petos lautasella
Suomentaja: Tuulikki Valta
ISBN: 978-951-0-34539-9
WSOY 2008
Sidottu, 308 s.
Kirjastoluokka: 67.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...