sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Schlosser, Eric: Pikaruokakansa. Tarina amerikkalaisen aterian maailmanvalloituksesta

Kukapa ei olisi useammankin kuin kerran käynyt hampurilaisravintolassa tai herkutellut pizzalla jossakin tunnetussa ketjuravintolassa. Yhdysvalloista alkunsa saaneet maailmanluokan ravintolayhtiöt ovat valloittaneet suurimman osan maailman maista franchising-järjestelmänsä avulla. Nyt ne ovat osa suomalaistakin kaupunkikuvaa jo siinä määrin, ettei vaikkapa McDonalds'n kultaisia kaaria osaa enää erikseen noteerata.

Pikaruokakansa - tarina amerikkalaisen aterian maailmanvalloituksesta valottaa taustoja tämän kehityskulun taustalla. McDonaldin veljesten 1950-luvun eteläkalifornialaisen autoilukulttuurin innostamana aloittama pikapalvelumenetelmällä toimiva ravintolaverkosto toimi varsinaisena lähtälaukauksena pikaruokaravintoloiden nopealle leviämiselle Yhdysvalloissa. McDonaldin konseptia alkoivat kopioida lukuisat muutkin yritykset ja vuosien varrella jyvien erottuessa akanoista syntyivät tunnetut yritykset, kuten  Wendy's, Kentucky Fried Chicken, Domino ja 7-Eleven.

McDonald's on tämän teoksen mukaan nykyään maailman tunnetuimpia brändejä eikä syyttä. Yhtiö on Yhdysvaltojen suurin naudanlihan ja perunoiden ostaja ja toiseksi suurin broilerin ostaja. Se on suurella volyymillaan ollut merkittävä tekijä amerikkalaisen maatalouden kehittymisessä. Koska yhtiö haluaa ravintoloiden makukokemuksen olevan yhtenevä riippumatta ravintolan sijainnista, on naudanliha ja kananpojat kasvatettava yhtenäisin menetelmin ja teurastettava henkilökunnan turvallisuuden ja elintarviketurvallisuuden kannalta katsoen hengenvaarallisella nopeudella. Samalla tuotantolaitosten koon kasvaminen on johtanut massiivisiin ja toistuviin ruokaepidemioihin. Karjatilallisista ja broilerikasvatamoista on tullut suuren koneiston pieniä mutta olennaisen tärkeitä osia.

McDonaldin veljesten kehittämä pikapalvelumenetelmä on johtanut uusien maailmalla tunnettujen termien syntyyn, joista esimerkkinä McJob ja McWorld. Yhdysvalloissa 16-vuotiaat nuoret voivat tehdä opintojensa ohella minimipalkalla pitkiä aamutunneille kestäviä työvuoroja. Työtahti on tiukka ja henkilökunta koulutuksen vähäisyyden vuoksi helposti korvattavissa. Monet hampurilaisravintoloiden ryöstäjistä ovat niiden nykyisiä tai entisiä työntekijöitä. Yhdysvaltojen markkoinoiden täyttyessä yhtiöt ovat suunnanneet ravintoloidensa levittäytymisen ulkomaille, joissa Yhdysvalloissa jo tutuiksi tulleet oheisilmiöt, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä ylipainoisuuden esiintyminen ovat huolestuttavasti yleistyneet.

Pikaruokakansa on perinpohjainen esitys aiheestaan. Sen tarkastelunäkökulma on kriittinen, mutta väitteiden tueksi on kerätty lukuisia tapausesimerkkejä. Kansainväliset ravintolayhtiöt ovat olleet mediassa esillä lukuisten rikkomusten vuoksi, joten kirjan sisältöä voinee pitäää lähtökohtaisesti oikeana. Sen pääasiallisena tavoitteena voinee pitää kuluttajien silmien avaamista. Vaikka suhteellisen halvoista pikaruoka-aterioista on tullut arkipäivää, on niiden taustalla kallis hinta maataloustuottajien, ravintolahenkilökunnan ja itse kuluttajien maksettavana. Teos keskittyy lähinnä Yhdysvaltojen tilanteen tarkasteluun, mutta se soveltuu kansainvälisen aihepiirinsä vuoksi hyvin myös suomalaislukijan luettavaksi.

Tekniset tiedot:
Schlosser, Eric: Pikaruokakansa. Tarina amerikkalaisen aterian maailmanvalloituksesta
Suomentaja: Maarit Tillman
ISBN: 951-0-27077-6
WSOY 2002
Nidottu, 465 s.
Kirjastoluokka: 68.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...