keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Yousafzai, Malala ja Christina Lamb: Minä olen Malala. Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa

Talibanin ampumaksi joutunut ja Nobel-palkinnollaan suuren maailman tuntemaksi noussut pakistanilaistyttö Malala Yousafzai kertoo elämäntarinansa teoksessaan Minä olen Malala - koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa.  Nuoresta iästään huolimatta Malalasta on kasvanut tyttöjen koulutuksen keulakuva, jonka vakaumus asiansa puolesta on kantanut hänet onnettomuuden kautta voittoon.

Malala kasvoi lukutaidottoman äidin ja (erityisesti tyttöjen) koulutuksen puolesta toimineen isänsä esikoislapsena kahden pikkuveljensä kanssa. Malalan isä perusti heidän kotikaupunkiinsa koulun jo ennen Malalan syntymää. Vaatimattomasti alkanut koulu kasvoi vähitellen suurempiin mittoihin - aina siihen saakka, kunnes Taliban valtasi Pakistanin ja alkoi ajaa alas islamin vastaisiksi katsomiaan toimintoja. Yksi Talibanien kieltämistä asioista oli tyttöjen koulutus. Vaikka koulu muuttuikin jossakin vaiheessa salaiseksi, joutui Malalankin perhe välillä pakenemaan Swatin laaksosta turvallisemmalle alueelle Pakistanissa. Malalan isä oli edelleen aktiivinen toimija eri järjestöissä eikä suostunut sulkemaan suutaan mitä koulutuksen puolesta puhumiseen tuli. Perheen palattua takaisin kotikaupunkiin kukaan ei uskonut kuitenkaan Malalan olevan vaarassa, vaikka hän oli isänsä tapaan kansainvälisestikin tunnettu tyttöjen koulutuksen puolustaja, joka raportoi salanimellä ulkomaalaisille lehdille Pakistanin tapahtumista.

Eräänä päivänä se kuitenkin tapahtui - Malalaa ammuttiin päähän hänen ollessaan palaamassa koulusta. Luoti kulki hänen vasemman silmänsä vierestä ja päätyi lapaluun viereen. Malalaa hoidettiin ensin Pakistanin parhaassa sotilassairaalassa ja hänen hengenvaarallinen tilansa saatiin vakautettua. Parhaan toipumisen varmistamiseksi hänet lennätettiin Birminghamiin Englantiin, jonne hänen perheenjäsenensä myöhemmin saapuivat ja jonne Malalan perhe asettui asumaan Pakistanin tilanteen ollessa liian epävakaa heidän turvallisuutensa takaamiseksi.

Malala oli 16-vuotias pitäessään kuuluisan puheensa YK:n istunnossa New Yorkissa ja maailman nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Hän on ehtinyt kerätä jo runsaasti tunnettuja palkintoja sen lisäksi, että on ollut jo koulussa ahkeroimassa luokan parhaan oppilaan tittelin puolesta -  tittelin, joka myönnettiin hänelle useita kertoja. Hän on elävä esimerkki tyttöjen koulutuksen merkityksestä ja hän on ollut osaltaan vaikuttamassa Unicefin maailmanlaajuiseen kampanjaan kaikkien maailman lasten saamisesta koulutuksen piiriin vuoteen 2015 mennessä. On kuin Talibanin avoin hyökkäys häntä kohtaan olisi antanut Malalalle vain enemmän voimia jatkaa taistelua vakaumuksensa puolesta - kirjassa hän toteaakin elävänsä toista elämää. Tätä nopeasti aikuiseksi varttuneen pakistanilaistytön elämää kuvaavaa kirjaa sopii suositella luettavaksi.

Tekniset tiedot:
Yousafzai, Malala ja Christina Lamb: Minä olen Malala. Koulutyttö jonka Taliban yritti vaientaa
Suomentaja: Jaana Iso-Markku
ISBN: 978-951-31-7644-0
Tammi 2014
Sidottu, 292 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...