lauantai 14. maaliskuuta 2015

Karttunen, Kaisa, Laura Kihlström ja Sanna-Liisa Taivalmaa: Nälkä ja yltäkylläisyys. Ruokaturva maailmassa

Maailman ruokaturvakysymys on nykyään kenties ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin: maailmassa tuotetaan tarpeeksi ruokaa kaikkien asukkaiden ruokkimiseksi, mutta silti nälkäänäkeviä riittää kaikille tutuksi tulleissa uutiskuvissa ja raporteissa. Entä miten käy väestön ruokkkimiselle, mikäli maapallon väkiluku saavuttaa ennustetun yhdeksän miljardin rajan vuoteen 2050 mennessä? Kuinka voisimme vähentää ruoan hävikkiä - nykyisin kun noin kolmannes tuotetusta ruoasta menee hukkaan? Esimerkiksi näitä ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä pohditaan tuoreessa akateemiseen tutkimukseen perustuvassa teoksessa Nälkä ja yltäkylläisyys - ruokaturva maailmassa.

Teoksessa tarkastellaan ensinnäkin ruokaturva-käsitteen sisältöä. Paitsi että ruokaa tulisi olla jokaiselle riittävä määrä, sen tulisi olla ravitsevaa ja kullekin kulttuurille sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti soveliasta. Globaaleilla mutta erityisesti kehitysmaihin keskittyvillä ilmiöillä, kuten köyhyydellä, väestönkasvulla, naisten ruoantuotantoon osallistumisella ja ilmastonmuutoksella on kullakin merkittävä rooli ruokaturvan kehittymisessä. Teoksessa myös todetaan kaiken lähtevän ruoantuotannosta, jolla tarkoitetan ennen kaikkea maatalouteen liittyviä liittyviä ilmiöitä, joista yhtenä kiinnostavana tekijänä kaupunkiviljelyn merkitys.Teoksessa pohditaan niin ikään reilua kauppaa - ainakin itselleni tuoreista näkökulmista. Lopuksi käsitellään kansainvälisten toimijoiden, kuten Euroopan Unionin ja avustusjärjestöjen, merkitystä kansallisen ruokaturvan turvaamisessa tai turvattomuuden luomisessa ja ylläpitämisessä.

Teos loistaa tuoreudellaan - esimerkiksi ovat aivan viime vuosilta, vaikka esimerkiksi Suomen petäjäistä historiaakaan ei ole unohdettu. Vaikka ruokaturva ilmiönä oli minulle joltakin osin tutu jo ennestään, on tässä teoksessa jonkin verran lisätietoa esimerkiksi reilusta kaupasta, kaupunkiviljelystä, kansainvälisestä ruoka-avusta. Ilmiöitä ja asioita on selvästi yritetty pohtia useista eri näkökulmista, mikä sopii tällaiselle tutkimustietoon perustuvalle teokselle. Kaiken kaikkiaan kyseessä on perusteos aiheesta, joka koskettaa tavalla tai toisella meitä kaikkia.

Tekniset tiedot:
Karttunen, Kaisa, Laura Kihlström ja Sanna-Liisa Taivalmaa: Nälkä ja yltäkylläisyys. Ruokaturva maailmassa
ISBN: 978-952-495-324-5
Gaudeamus 2014
Nidottu, 253 s.
Kirjastoluokka: 36.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...