maanantai 2. maaliskuuta 2015

Pyhtilä, Pia ja Mikko: Chapu chapu. Kotona maailmalla

Chapu chapu - nopeasti vaan. Näin meillä suomalaisilla on tapana toimia paikasta ja olosuhteista riippumatta. Suomalaisten - ja monien muidenkin länsimaisten - ihmisten tehokkuus tunnetaan Tansaniassa, maassa johon kirkon nuorisotyöntekijä Mikko Pyhtilä matkaa puolisonsa Pian ja perheen lasten kanssa tekemään lähetystyötä 2000-luvun loppupuolella. Kirjassaan Chapu chapu - kotona maailmalla Pyhtilät kertovat vuorotellen kokemuksistaan elämisestä niin länsimaissa kuin Pohjois-Tansaniassakin.

Pyhtilöiden matka Afrikan lämpöön on kulkenut Englannissa suoritettujen opintojen kautta. Kulttuuriero maasta toiseen siirtyessä on suuri, mutta erityisesti Pyhtilöitä puhututtaa ja pohdituttaa räikeä kuilu maailman rikkaiden ja köyhien välillä, joka on havaittavissa myös Tansanian sisällä. Rikkaina heillä on esimerkiksi mahdollisuus tutustua Serengetin kansallispuistoon ja ottaa lemmikeiksi kaksi kulkukoiraa. Samalla he tekevät työtä paikallisessa hiippakunnassa, joka on saanut monien muiden seurakuntien tapaan kasvavan määrän jäseniä paikallisten asukkaiden keskuudesta. Kristinuskon rinnalla elää vielä nykyaikanakin taikausko, mikä näkyy esimerkiksi albiinojen surmina ja ruumiinosien kauppana puskalääkäreille.

Pyhtilöiden kirjaa voi pitää ennen kaikkea matkakirjana ja kulttuurierojen kuvauksena sekä maailman epätasa-arvon pohdintana. Selkeästi esiintuodusta kristillisestä lähtökohdasta huolimatta teos ei suuremmin pohdi kristillisiä kysymyksiä ja sopii siksi luettavaksi myös kaikille edellä mainituista teemoista kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Pyhtilä, Pia ja Mikko: Chapu chapu. Kotona maailmalla
ISBN: 978-951-624-398-9
Suomen Lähetysseura 2010
Sidottu, 168 s.
Kirjastoluokka: 99.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...