lauantai 28. maaliskuuta 2015

Sundeen, Mark: The Man Who Quit Money

Toimittaja Mark Sundeen kertoo teoksessaan The Man Who Quit Money 2000-luvun Waldeniksikin luonnehditun tarinan toisenlaisen elämäntavan valinneesta Daniel Suelosta. Suelo päätyi vusituhannen vaihteessa useiden toisiaan seuranneiden elämänvaiheiden jälkeen luopumaan rahan määrittämästä elämäntavasta - hän valitsi vapaaehtoisesti täydellisen rahattomuuden ja kertoo olleensa tekemänsä päätöksen jälkeen onnellisempi ja täydemmin elämässä mukana kuin koskaan aikaisemmin.

Daniel Suelo, syntymänimeltään Daniel Shellabarger, varttui Yhdysvalloissa uskonnollisista asioista kiinnostuneen perheen lapsena ja pohti jo nuorella iällä henkisiä ja hengellisiä kysymyksiä. Hän teki nuoruusvuosinaan vapaehtoistyötä esimerkiksi Peace Corpsin riveissä Etelä-Amerikassa ja oli kiinnostunut ja valveutunut yhteiskunnallisista kysymyksistä. Yksi hänen kritisoimistaan asioista oli uskonnollisten yhteisöjen yhteys rahaan huolimatta niiden näennäisestä välinpitämättömyydestä maallisia asioita kohtaan. Suelo opiskeli teologiaa myös yliopistossa ja ehti olla lyhyen aikaa mukana palkallisessa työelämässä, kunnes löysi kutsumuksensa hypätä pois oravanpyörästä ja aloittaa uudelleen rahattomana mutta vapaana.

Teoksessa kerrotaan Suelon henkilöhistorian ja hänen päätöksensä taustalla olevien tekijöiden lisäksi nykypäivästä: siitä millaista on elää täysin ilman rahaa nykypäivän vaurautta ihannoivassa Yhdysvalloissa. Toisin kuin voisi luulla, elämä ilman rahaa on mahdollista siitäkin huolimatta, ettei Suelo suostu ottamaan periaatteellisista syistä vastaan sellaista apua, joka on jonkun tahon velvollisuudesta tuottamaa (kuten asunnottomien suojat ja valtion tarjoamat ilmaiset ruokailut). Sen sijaan hän kannattaa ja käyttää vapaehtoisten omasta halustaan tuottamia ilmaisia palveluita, joiden tuottamiseen hän itsekin osallistuu vapaaehtoisena korvauksetta tai ruokakorvausta vastaan. Hän on asunut jo pitemmän aikaa luolassa asutuskeskuksen ulkopuolella ja saa ruokansa joko myymälöiden roska-astioista tai keräämällä marjoja ja kasveja luonnosta. Metsästämään hän ei ole oppinut, mutta on pysynyt kohtuullisen terveenä nykyisellä ruokavaliollaan.

The Man Who Quit Money on kiinnostava ja inspiroiva teos kaikille vaihtoehtoisesta elämäntavasta kiinnostuneille. Se kokoa yhteen ajatuksia yksinkertaisemmasta elämäntavasta niin eri uskontojen kuin käytännön esimerkkien kautta. Suelon elämäntapa on kovin radikaali, mutta hänen kaltaisiaan esimerkkejä tarvitaan. Luin tämän kirjan suurella mielenkiinnolla ja uskoisin sille löytyvän laajempi lukijakunta, mikäli kirja suomennettaisiin.

Tekniset tiedot:
Sundeen, Mark: The Man Who Quit Money
ISBN: 978-1-59448-569-5
Riverhead Books 2012
Nidottu, 260 s.
Kirjastoluokka: 99

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...