lauantai 28. maaliskuuta 2015

Tuominen-Gialitaki, Merja: Koko kylän pidot. Elämänmenoa kreetalaisittain

Useamman vuosikymmenen ajan Kreetalla asunut Merja Tuominen-Gialitaki kertoo teoksessaan Koko kylän pidot - elämänmenoa kreetalaisittain elämästä helleenien saarella. Vaikka kyseessä on eräänlainen muistelmateos Tuominen-Gialitakin omista elämänvaiheista, se ei ole kuitenkaan pelkkä elämäkerta: Koko kylän pidoissa lukija pääsee sisään kreikkalaiseen ajattelutapaan.

Tuominen-Gialitaki saapui Kreetalle ensimmäisen kerran nuorena naisena ja on ehtinyt toimia saarella eri alojen yrittäjänä. Hän ehti olla naimisissa kreetalaisen miehen kanssa noin kuusitoista vuotta kasvattaen hänen kanssaan kaksi yhteistä tytärtä. Vaikka elämä vie Tuominen-Gialitakin välillä muualle, jokin saa hänet aina palaamaan saarelle, jolle hän on menettänyt sydämensä. Teoksessa suuren osan saa kirjoittajan omien kokemusten kuvailu erityisesti eri paikkojen ja ruoanlaiton kautta: kreetalaiset ovat kotiseuturakkaita ja ruoka liittyy tavalla tai toisella lähes jokaiseen tekemiseen ja tapahtumaan. Samalla suomalaislukija pääsee peilaamaan omaa tehokkuuttaan kreetalaisten pulppuavaan elämäniloon. Kulttuurit ovat erilaisia ja opittavaa riittää molemmin puolin. Vuosien varrella Tuominen-Gialitaki osa hellittää ja antaa rennomman elämäntavan viedä.

Kreikasta ja tietysti erityisesti Kreetasta kiinnostuneelle lukijalla tämä teos on monine paikankuvauksineen varmasti lukemisen arvoinen kokemus. Kirjoittajan oma elämäntarina jää teoksessa tosin hieman hämäräksi ja sitä olisi voinut mielestäni avata vähän enemmän. Tämä olisi auttanut sijoittamaan kaikki teoksessa kuvatut tapahtumat selkeämpiin yhteyksiinsä.

Tekniset tiedot:
Tuominen-Gialitaki, Merja: Koko kylän pidot. Elämänmenoa kreetalaisittain
ISBN: 978-952-288-068-0
Kirjapaja 2014
Sidottu, 179 s.
Kirjastoluokka: 46.86

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...