lauantai 25. huhtikuuta 2015

Hanhirova, Kristiina: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia

Television juontajapariskunta Timo Laukkio ja hänen puolisonsa Kristiina Hanhirova joutuvat keskelle elämänsä koettelemusta, kun Timolla todetaan hyvin ärhäkkä leukemia. Eletään joulunalusaikaa 2005 ja vielä sairauden alkuvaiheessa ei ole tiedossa, että se tulisi oleman mukana pariskunnan ja hänen läheistensä elämässä vielä monena tulevanakin vuonna. Timon vointi heikkenee dramaattisesti jo ensimmäisten solumyrkkyhoitojen aikana niin, että lopun aika vaikuttaa jo olevan käsillä. Jostakin voimia, rakkautta ja uskoa kuitenkin aina löytyy niin, että pariskunta jaksaa jatkaa hoitoprosessin hyvin vaihtelevissa vaiheissa tulevaisuuteen, joka ei lupaa mitään varmaa.

Kristiina Hanhirovan teoksessa Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia päästään niin sanotusti iholle Timon sairauden etenemisessä. Taustatukena heillä on työpaikkansa MTV:n henkilökunta ja laaja ystäväpiiri. Jos on aikaisemmin säästynyt suorasukaisilta ja inhorealistisiltakin kuvauksilta Timon tai kenen tahansa vastaavassa tilanteessa olleen syöpäpotilaan sairauden etenemisessä, niin tässä kirjassa se kaikki nousee pintaan. Merkillisenä yhdistelmänä sille on kuitenkin hersyvä huumori, jota Kristiina ja Timo käytävät selviytymiskeinona kuolemanvakavan sairauden hallitsemina aikoina. Leukemia ei ole maailman loppu, vaikka se hyvin konkreettisesti elämään vaikuttaakin - saapa Kristiina itselleenkin stressin seurauksena erittäin hankalan ihosairauden, jonka vuoksi hän  joutuu voimakkaaseen hoitoon. Entä miten Kristiina järjestää kaiken keskellä pariskunnan muuton viiden huoneen asunnosta kaksioon epäpäteviksi osoittautuneiden muuttomiesten avustuksella?

Tämän teoksen äärellä lukija saa vuoroin nauraa ja surra hyvin todenmukaisesti kuvattujen tapahtumien keskellä. Timon selviytymistarina vaikuttaa sankarilliselta - moni hänen kanssaan huoneen jakanut potilas menehtyy matkalla. Timonkaan taistelu monen vuoden hoitojen jälkeen jää teoksen lopussa avoimeksi; lopullista parantumista ei ole tapahtunut, vaan sairaus monine eri sivusairauksineen on edelleen läsnä. Tämä kirja on muistutus elämän hauraudesta mutta samalla myös hetkeen tartumisen tärkeydestä. Sen Kristiina Hanhirova ainakin osaa, mistä hänelle pisteet kotiin.

Tekniset tiedot:
Hanhirova, Kristiina: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia
ISBN: 978-951-0-41078-3
WSOY 2014
Nidottu, 221 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...