keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Mattila, Juhani: Uupunut nainen

Psykiatri Juhani Mattilan teoksessa Uupunut nainen päästään muutamien Mattilan hyvin tuntemien aiheiden, ujouden ja uupumuksen, äärelle.Teoksen keskushahmona on Elisa, lamauttavasta uupumuksesta kärsivä nainen. Mattila kertoo kirjassaan lähes seitsemän vuotta kestäneestä terapiasuhteesta Elisaan ja hänen kasvustaan kohti tunteiden ja elämän täydempää kokemista.

Teoksen Elisa on akateemisesti koulutettu ja pitkän työuran tehnyt nainen, jolla on jatkuvasti kasvava määrä vaativia työtehtäviä. Hän on tunnollisuuden perikuva sekä ystäviensä ja tuttaviensa henkinen tukijalka kuunnellessaan heidän murheitaan. Elisan aikuinen poika on aikuinen vain nimellisesti: hän on saanut maanis-depressiivisen diagnoosin ja pärjää omassa asunnossaan vain tuettuna.

Kaiken tämän keskellä Elisa on tukahduttanut omat tunteensa siinä määrin, ettei pääse niihin enää käsiksi. Kaikki on tasaista, mikään ei tunnu erityiseltä ja hänen taipumuksensa suhtautua asioihin kylminä faktoina on tehnyt hänestä ulkoisesti kestävän ja luotettavan oloisen. Pinnan alta alkaa kuitenkin vuosien terapiaistuntojen myötä paljastua omatahtoinen nainen, joka ei enää vastaan sanomatta suostu jokaiseen työtehtävään ja muiden lohduttajaksi omalla kustannuksellaan. Elisa löytää tunteensa uudelleen.

Teoksen takakansitekstissä viitataan merkittävään muutokseen potilaan elämässä. Teoksen kerronta on kuitenkin todennäköisesti aiheesta johtuen aika pitkäpiimäisen oloista. Vika ei ole nähdäkseni kirjoittajassa, vaan siinä että kehitys kohti omien tunteiden löytämistä vie aikansa. Suurella kärsivällisyydellä tuloksia saadaan aikaan - lukijan päätettäväksi jää, jatkuuko myönteinen kehitys vielä teoksen lopputekstien jälkeen. Psykiatriasta kiinnostuneille teos on mukiinmenevää luettavaa.

Tekniset tiedot:
Mattila, Juhani: Uupunut nainen
ISBN: 978-951-851-247-2
Teos 2010
Sidottu, 347 s.
Kirjastoluokka: 59.563

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...