lauantai 18. huhtikuuta 2015

Mazzarella, Merete: Hyvä kosketus. Ihmisen kehosta, terveydestä, hoitamisesta ja kirjallisuudesta

Minut sai tarttumaan tähän kirjaan sen takakanteen tiivistetty ajatus siitä, miten terveyden käsitys poikkeaa Suomen ja Ruotsin välillä: siinä missä perinteisen suomalaisen näkemyksen mukaan pahoinvointi ilmenee fyysisinä oireina, on esimerkiksi Ruotsisssa ymmärretty pahoinvoinnin yhteys psykologisiin tekijöihin jo aikaisemmin. Terveys ei ole vain fyysisten oireiden puuttumista, vaan kokonaisvaltainen hyvinvoinnin tila. Tämä on nyt arvioitavana olevan Merete Mazzarellan teoksen johtoajatuksena.

Mazzarella kirjoittaa jo tutuksi tulleeseen tyyliinsä aiheesta kuin aiheesta kirjallisuuslähtöisesti; hänen laaja lukeneisuutensa ilmenee siitä, kuinka hän käyttää merkittävän osan teoksestaan aihetta koskevan kirjallisuuden siteeraamiseen ja pohtimiseen.Niin ikään tuttuun tapaan hän peilaa lukemaansa omia kokemuksiaan vasten: ehdittyään jo varttuneeseen ikään hän on huomannut omallakin kohdalla sen, kuinka suomalaiset lääkärit eivät vielä täysin hallitse kokonaisvaltaisen terveyden käsitystä. Oireita hoidetaan, mutta harvempi ehtii pysähtyä kysymään potilaalta, miten hänellä muuten menee.

Aiheet terveyden ympärillä siis rönsyilevät tässä teoksessa melko vapaasti ja ainakin päällisin puolin katsottuna ilman erityistä ajatusta juonesta. Tätä olen pitänyt Mazzarellan kirjoitustyylille ominaisena. Teoksessa on paljon hienoja ja teräviä havaintoja - ne ovat kuin timantteja muun kerronnan seassa. Mazzarella jatkaa siis tutulla linjallaan, joten ainakin hänen lukijakunnalleen tämä teos sopii mainiosti.

Tekniset tiedot:
Mazzarella, Merete: Hyvä kosketus. Ihmisen kehosta, terveydestä, hoitamisesta ja kirjallisuudesta
Suomentaja: Raija Viitanen
ISBN: 978-951-31-3567-6
Tammi 2006
Sidottu, 217 s.
Kirjastoluokka: 59.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...