lauantai 18. huhtikuuta 2015

Nordlund, Lasse ja Maria Dorff: Elämämme perusteista. Pohdintoja työstä, rahasta ja energiasta omavaraisten elämänkokemusten valossa

[Pahoittelen kansikuvan puuttumista.] Lasse Nordlund lienee hyvin harvinaislaatuinen mies Suomessa pyrkimyksessään elää mahdollisimman omavaraista ja ekologisesti kestävää elämää. Hän muutti perheineen Saksaan ollessaan 8-vuotias ja eli siellä nuoruusvuotensa, kunnes palasi Suomeen 25-vuotiaana vuonna 1990. Hänen isänsä oli suomenruotsalainen ja äiti saksalainen, ja pian Suomeen palaamisensa jälkeen hän asettui asumaan Pohjois-Karjalaan vanhempiensa hankkimalle tilalle.

Teoksessaan Elämämme perusteista - pohdintoja työstä, rahasta ja energiasta omavaraisen elämänkokemuksen valossa Nordlund kertoo elämästään Pohjois-Karjalassa sekä ideologiastaan elämäntapansa takana. Teoksessa on myös yksi osio, jossa Maria Dorf esittelee Nordlundista tekemänsä tapaustutkimuksen erityisesti Nordlundin tekemiin käsitöihin ja hänen kädentaitoihinsa keskittyen.

Nordlund on hankkinut täysin omavaisesti kaiken tarvitsemansa ruoan yli kymmenen vuoden ajan. Pitkän aikaa hän eli tilalla yksin saaden lahjoituksena naapureilta villaa ja nahkoja vaatteiden valmistusta varten. Tässä teoksessa kerrotaankin varsin seikkaperäisesti vaatteiden valmistuksesta - Nordlund valmistaa itse langat ja on rakentanut sitä varten itselleen myös rukin. Hän kertoo myös hyvin ekologisesta marjojen säilöntätavasta, jolla marjat saadan säilymään useita vuosia. Elämäntapansa vuoksi Nordlund on ollut jonkin verran yleisön kiinnostuksen kohteena ja onkin siksi kiertänyt luennoimassa aiheesta polkupyörällä yli sata kertaa.

Kiinnostavasta aiheesta huolimatta teoksen kerronta on mielestäni valitettavan hajanainen. Aiheet jäävät hieman irrallisiksi ja joitakin mielenkiintoisia aiheita sivutaan vain lyhyesti. Yksi niistä on Nordlundin elämänkumppanin löytäminen ja kahden lapsen saaminen. Olisi ollut kiinnostavaa lukea, kuinka ekologinen ja omavarainen elämä onnistuu lasten kanssa. Teoksessa on jonkin verran aihetta täydentäviä kuvia. Tästä aiheesta olisi saanut kokoon varmasti pitemmänkin teoksen.

Tekniset tiedot:
Nordlund, Lasse ja Maria Dorff: Elämän perusteista. Pohdintoja työstä, rahasta ja energiasta omavaraisten elämänkokemusten valossa
ISBN: 978-952-9893-48-5
Palladium Kirjat 2009
Nidottu, 63 s.
Kirjastoluokka: 30.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...