torstai 30. huhtikuuta 2015

Paakkinen, Reeta: Kotona Istanbulissa. Tositarinoita Turkista

Reeta Paakkinen oli parikymppinen nuori nainen muuttaessaan rakkauden ja aviomiehen perässä Turkkiin. Paakkisen anoppi otti hänet hyvin vastaan ja murskasi kerralla kaikki Paakkisen mahdolliset Turkkia kohtaan tuntemansa ennakkoluulot: Turkissa naisen kuuluu olla naisellinen, joten Paakkisen Suomesta ostama pitkä hame sai siirtyä pian nurkkaan anopin ostaman lyhyemmän tieltä. Tämä oli alkusoittoa Paakkisen kotoutumiselle maahan, johon muutto ei jättänyt ketään hänen sukulaisistaan tai tuttavistaan kylmiksi.

Vaikka avioliitto turkkilaisen aviomiehen kanssa jäi sittemmin melko lyhyeksi, Paakkinen ihastui Turkkiin ja erityisesti uuteen kotikaupunkiinsa Istanbuliin niin paljon, ettei jättänyt maata eronkaan jälkeen. Paakkinen opiskeli Kreikassa ja Lontoossa melko pitkiä ajanjaksoja javalmistuttuaan alkoi työskennellä Istanbulista käsin journalistina niin lontoolaisille kuin turkkilaisillekin lehdille. Opittuaan nopeasti turkin kielen Paakkinen oli uudessa kotimaassaan kuin kala vedessä; kirjan sivuilta paistaa selvästi hänen innostuksensa työtään kohtaan - vapaa-aikaa unohtamatta. Turkissa sosiaalinen elämä vaikuttaa olevan yhtä suuressa roolissa kuin varsinainen työ, joten Paakkinen ottaa uudesta kotimaastaan kaiken irti kellon ympäri.

Paakkisen kirjassa sukelletaan syvälle turkkilaiseen arkeen ja ajattelutapaan. Hän haluaa tietoisesti käsitellä Turkkia ja sen kansalaisia kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja, joista suurin osa osoittautuu paikkansapitämättömiksi, eivät kuitenkaan kaikki. Kirjasta avautuu myös näkymä naisten ja miesten rooleihin, turkkilaisten suosikkiajanviettotapoihin ja vaikkapa sopiviin liikkumistapoihin pääkaupungissa ja sen ulkopuolella. Kirjassa ollaan liikkeellä lähes kaiken aikaa.

Paakkkinen hallitsee sujuvan kerronnan, joten tätä kirjaa on ilo lukea. Jonkin verran tapahtumien seuraamista sekoittaa se, että Paakkinen jättää ensimmäisen avioliittonsa ja varsinkin sen päättymisen hyvin pienelle huomiolle. Ehkä henkilöiden yksityisyyden suojaamiseksi myös toinen avioliitto käy selville käytännössä vain rivien välistä. Kirja päättyy kuitenkin toiveikkaisiin tunnelmiin Paakkisen eläessä Kyproksella pienen esikoislapsensa kanssa.

Tekniset tiedot:
Paakkinen, Reeta: Kotona Istanbulissa. Tositarinoita Turkista
ISBN: 978-951-1-28125-2
Otava 2014
Nidottu, 288 s.
Kirjastoluokka: 48.111

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...