lauantai 18. huhtikuuta 2015

Utrio, Kaari: Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa. Kirjoituksia

Kaari Utrion teokseen Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa - kirjoituksia on koottu satakunta kolumnia ja muuta kirjoitusta hänen neljänkymmenen kirjailijanvuotensa varrelta. Historiallisista romaaneista tunnettu kirjailija on kunnostautunut myös lyhyempien tekstien tuottajana, sillä tähän teokseen on valikoitunut mukaan vain vajaa puolet yli kahden ja puolen sadan tekstin joukosta. Tässä teoksessa julkaistut tekstit on julkaistu aikaisemmin eri sanoma- ja aikakauslehdissä teoksen lopussa olevan listauksen mukaisesti.

Utrio on kirjoittanut useista eri aihealueista: teoksen tekstit on jaettu kahdeksaan eri teemaan. Osa kirjoituksista koskee häntä itseään, sitä millaista on olla kirjailija tai mitä kiinnostavia kulttuurisia ilmiöitä Suomessa esiintyy; osassa pohditaan feministiseltä kannalta elämää Suomessa, lasten ja nuorten asemaa nyky-Suomessa, elämää maaseudulla ja kaikkea muuta asian vierestä. Vuosikymmeniä tuotteliaasti toiminut kirjailija on pysynyt yhteiskunnallisesti aktiivisena aivan viime vuosiin saakka eikä hänen terävä kynänsä jätä rauhaan niitäkään tahoja, jotka eivät välttämättä haluaisi ylimääräistä huomiota puoleensa - Utrio osaa yhteiskunnallisen kritiikin tavalla, josta ilmenee hänen kirjallinen sivistyneisyytensä. Rivien välistä ja paikoittain selvemminkin on luettavissa hänen juurensa kulttuuria arvostavassa kodissa ja kasvunsa maaseudun puolustajaksi.

Täytyy tunnustaa, etten ole aikaisemmin lukenut Utrion teoksia, silllä en koe historiallisia romaaneja itselleni läheisiksi. Tämä tekstikokoelma vakuutti minut kuitenkin täysin hänen kyvystään elää täysillä mukana myös nykyajassa. Tekstit ovat muutaman sivun mittaisia, joten niitä voi mainiosti lukea myös vain muutaman kerrallaan ellei aika anna kerralla myöten pitempään lukutuokioon. Suosittelen tätä teosta yhteiskunnallisten ilmiöiden kriittisestä tarkastelusta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Utrio, Kaari: Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa. Kirjoituksia
ISBN: 978-951-31-4237-7
Tammi 2008
Sidottu, 343 s.
Kirjastoluokka: 04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...