lauantai 30. toukokuuta 2015

Akhtar, Ayad: Appelsiininkuorten katu

Appelsiininkuorten kadussa kerronta keskittyy Pakistanista kotoisin olevan, Yhdysvaltoihin muuttaneen maahanmuuttajaperheen ympärille. Perheen poika, kymmenvuotias Hayat, on sulautunut osaksi uuden kotimaansa koulujärjestelmää, vaikka muslimi-identiteetti pilkottaakin esiin monessa eri yhteydessä. Muukin perhe tulee kohtalaisesti toimeen, ja he yrittävät välttää alueensa radikaaleimpia islamilaisia yhteisöjä. Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että perhe on maallistunut, jopa siinä määrin että perheen isä on kieltänyt uskonnon näkyvän harjoittamisen.

Tilanne muuttuu, kun perheeseen muuttaa Hayatin äidin pitkäaikainen ystävä, Mina, joka pakenee pakistanilaista ex-miestään. Minasta tulee pian kiinteä osa perhettä pienen poikansa kanssa. Hayat rakastuu häneen päätä pahkaa ja Minan opastuksella hän alkaa opetella Koraanin ulkoa ja oppia muutakin islamiin liittyvää perinnetietoa. Hayatista tulee jopa pakkomielteisen omistautunut uskonnon harjoittaja. Minan löytäessä itselleen uuden potentiaalisen aviomiesehdokkaan juutalaisesta Nathanista Hayatin mustasukkaisuus nousee ennennäkemättömiin mittoihin. Tämän jälkeen ei olekaan paluuta takaisin entiseen - tilanne riistäytyy hallinnasta ja päättyy hyvin yllättävällä tavalla. Yllätykseksi jää sekin, mitä Hayatin radikalisoituneelle islamin tulkinnalle lopulta tapahtuu - onko kyseessä lopullinen elämäntapavalinta?

Appelsiinkinkuorten kadussa käsitellään ennen kaikkea islamilaisen ja länsimaisen kulttuurin kohtaamista ja asioita, joita maahanmuuttajat joutuvat kohtaamaan uudessa kotimaassaan. Se on yhtä kaikki kertomus rakkaudesta ja nuoruuden tunteista ristiriitaisessa tilanteessa. Kerronta on niin maanläheistä, että siihen on helppo samastua ja näkökulma kiinnostavasti kymmenvuotiaan pojan. Lukijan mielenkiinto pysyy vireillä loppusivuille saakka - tähän teokseen kannatta tutustua.

Tekniset tiedot:
Akhtar, Ayad: Appelsiininkuorten katu
Suomentaja: Katariina Kaila
ISBN: 978-951-1-25286-3
Otava 2012
Sidottu, 352 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...