lauantai 9. toukokuuta 2015

Bårtas, Magnus ja Fredrik Ekman: Hirviöidenkin on kuoltava. Ryhmämatka Pohjois-Koreaan

Ruotsalaiset taiteiden alla vaikuttavat Magnus Bårtas ja Fredrik Ekman tutustuvat Etelä-Koreassa ollessaan Madame Choihin, eteläkorealaiseen filmitähteen, jonka Pohjois-Korean hallitus sieppasi yhdessä hänen miehensä kanssa vuonna 1978. Sieppauksen taustalla oli elokuvista erittäin kiinnostuneen Kim Jong Ilin halu kohottaa pohjoiskorealaisen filmiteollisuuden tasoa. Bårtas ja Ekman päättävät matkustaa Pohjois-Koreaan Madame Choin jalanjäljissä osallistumalla vuonna 2008 järjestettyyn kahdeksan päivän mittaiseen ryhmämatkaan.

Teoksessa Hirviöidenkin on kuoltava Ekman ja Båras kertovat tiukasti valvotusta ryhmämatkasta maahan, jossa ulkomaalaisten liikkuminen on erittäin valvottua. Ryhmässä on mukana joukko turisteja, jotka matkaavat kahdeksan päivän ajan kahden pohjoiskorealaisen oppaan johdolla maan eri kohteissa maan pääkaupungista Pjonjangista käsin. Madame Choin esimerkin jäljillä kohteina on myös elokuvateollisuuteen liittyviä paikkoja, kuten erään elokuvan taustakulissit. Teos valottaa myös yleistä pohjoiskorealaista elämää siinä määrin kuin se on turistin näkökulmasta mahdollista havaita: ulkomaalaisten ei sallita olla missään tekemisissä tavallisten kansalaisten kanssa ja vierailukohteetkin ovat tarkoin valittu niin, että ne eivät paljasta oikeastaan mitään siitä, miten tavalliset ihmiset elävät diktatuurissa.

Olen lukenut useita Pohjois-Koreaan liittyviä kirjoja ja jokaisessa niissä havahduttaa äärimmäinen kahtiajako köyhyydessä elävien tavallisten asukkaiden ja maan johdon välillä. Henkilökultti maan johtajaa kohtaan on näennäisesti erittäin vahva ja monet ihmiset paremmasta tietämättä todella voivat uskoa elävänsä hyvin suunnitellussa ja toimivassa valtiossa. Tämä ilmenee esimerkiksi teoksessa kuvattuna diktaattorin fyysisten virheiden peittämisenä ja hänen palvomisena. Vaikka Båras ja Ekman eivät turistin ominaisuudessa kovin syvälle paikalliseen elämänmenoon pääsekään, on teos silti hyvinkin paljastava kuvaus maasta, joka jo pintakerrosta hieman raaputtamalla paljastaa aivan toisenlaisen todellisuuden kuin se julkisesti haluaa esittää.

Tekniset tiedot:
Bårtas, Magnus ja Fredrik Ekman: Hirviöidenkin on kuoltava. Ryhmämatka Pohjois-Koreaan
Suomentaja: Heikki Eskelinen
ISBN: 978-951-31-7727-0
Tammi 2014
Sidottu, 281 s.
Kirjastoluokka: 48.18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...