tiistai 19. toukokuuta 2015

Hawking, Stephen: Minun lyhyt historiani

Ajan lyhyen historian kirjoittaja Stephen Hawking on tällä kertaa kirjoittanut lyhyen historian - itsestään. Minun lyhyt historiani käsittelee Hawkingin elämää sivuten hänen isovanhempiaan ja kertoen hänen lapsuudestaan ja vaiheistaan aina nykypäivään saakka. Teos on kuvitettu runsailla mustavalkokuvilla, jotka tekstin lomaan sijoitettuna tukevat Hawkingin tarinointia.

Teos on kirjaimellisesti lyhyt, vain 124 sivua pitkä, joten sen lukee kirjallisena välipalana. Aineksia olisi ollut pitempäänkin kerrontaan: Hawkingin elämä vaikuttaa alkumetreistä lähtien varsin erikoislaatuiselta. Lapsuuden Mallorcan ja Intian vaiheiden jälkeen hän pääsee varsin vähäisestä opiskelustaan huolimatta sisälle Oxfordin yliopistoon. Vasta lähes reputtaessaan lopputentin hän kunnostautuu ja löytää omimman kiinnostuksenaiheen: kosmologian ja aineen perimmäisen olemuksen tutkimisen. Ollessaan 21-vuotias ja valmistellessaan aiheesta väitöskirjaansa hän sairastuu ALS-tautiin ja saa ennusteen muutaman vuoden jäljellä olevasta elinajasta. Se ei estä häntä väittelemästä tohtoriksi, menemästä naimisiin ja saamaan kolme lasta. Vuosien kuluessa Hawking saa yhä enemmän kuuluisuutta omaperäisillä mutta oikeaksi osoittautuneilla teorioillaan. Hawking kertoo lyhyesti myös erostaan ja toisesta, jo eroon päättyneesät avioliitostaan sekä enimmäkseen kuvien kautta lukuisistan matkoistaan eri puolilla mailmaa, joiden aikana hän on tavannut myös joukon eri maiden presidenttejä, paavin ja muita merkittäviä henkilöitä.

Suurimman osan teoksesta vie Hawkingin intohimon kohde, kosmologia ja siihen liittyvät teoriat. myös sairautensa etenemistä hän on kuvannut jonkin verran. Suomentajalle erityismaininta Hawkingin eloisan kirjoitustyylin esiintuomisesta - Hawkingin kuiva huumori tuo tekstiin oman säväyksensä. Tämä kirja on kiinnostava kaikille Hawkingista kiinnostuneille - joskin kuten jo mainittu, teos jää valitettavan lyhyeksi, sillä kerrottava olisi varmasti riittänyt pitempäänkin teokseen.

Tekniset tiedot:
Hawking, Stephen: Minun lyhyt historiani
Suomentaja: Markku Hotakainen
ISBN: 978-951-0-40676-2
WSOY 2014
Nidottu, 124 s.
Kirjastoluokka: 99.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...