lauantai 9. toukokuuta 2015

Heiskanen, Mia ja Tarja Surakka (toim.): Ruohojumala. Äiti, tytär ja kannabisarki

Ruohojumala on kertomus kannabiksesta, ruohosta - varsinkin nuorison keskuudessa yhä yleisemmäksi tulleesta huumausaineesta kahden erilaisen todellisuuden kautta. Toinen todellisuus on äidin, joka yrittää löytää tien ulos tyttärensä kannabisriippuvuudesta. Toinen todellisuus on tyttären, Hennan, jolla ei aina ole edes halua päästä pois huumeiden pehmentämästä arjesta. Päiväkirjamerkintöjen kautta teoksessa seurataan tyttären ja äidin matkaa aineiden käytön paljastumisesta tunnustuksen ja armahduksen kautta jonkinlaiseen ymmärryksen tilaan.

Teoksen toisessa osassa on eri alojen asiantuntijoiden näkemyksistä koottuja lyhyehköjä tekstejä nuorten huumeiden käytön aloittamisen huomaamiseen sekä kannabiksen käytön seurauksista ja tavoista auttaa nuoria. Mukana on myös Daniel, päihteiden ja huumeiden käytön 14-vuotiaana aloittanut nuori, jolla on omakohtaisia kokemuksia ja neuvoja jaettavanaan. Hänen tekstinsä täydentävät asiantuntijoiden tietoiskuja oivaltavalla tavalla.

Teosta varten päiväkirjaa pitänyt Henna on kasvanut kaikin puolin kunnollisessa kodissa, jossa on ollut säännöllinen elämänrytmi ja perheestä huolehtivat vanhemmat. Silti varhaisaikuisuuden kynnyksellä huumeet astuvat kuvaan mukaan. Hennan vanhemmille se on tietysti järkytys; toiseen pääosaan teoksessa nousee äiti, joka on myös pitänyt päiväkirjaa ja joka tuntuu joutuvan lähes yksin etsimään apua tyttärelleen. Koulussakin nuorten huumeidenkäytöstä tiedettiin, mtta vanhemmille siitä ei tiedotettu. Äiti päätyy hakemaan apua yksin, vaikka helppoa se ei ole; Hennalla kun on tapana saada poika- ja muita ystäviä, jotka ovat myös mukana huumepiireissä.

Teos on rankkaa luettavaa asioista, joille ummistaisi mielellään silmänsä. Kannabis on kuitenkin todellisuutta monelle nuorelle, joten siksi tällainen päiväkirjamainen teos huumeidenkäyttäjän ja hänen omaisensa näkökulmista on varmasti paikkansa ansainnut. Äiti ja tytär tuntuvat katsovan asioita niin eri näkökulmista, että yhtymäkohtaa on vaikea löytää. Selvää on, että Henna on onnekas saadessaan apua vanhemmalta, joka jaksaa auttaa ottamalla myös välillä aikaa itselleen. Kaiken kaikkiaan teos on hyvin ajatuksia herättävä ja lyhyydessään nopealukuinen.

Tekniset tiedot:
Heiskanen, Mia ja Tarja Surakka (toim.): Ruohojumala. Äiti, tytär ja kannabisarki
ISBN: 978-952-93-3475-9
KirjaX 2014
Sidottu, 143 s.
Kirjastoluokka: 59.5673

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...