tiistai 19. toukokuuta 2015

Jyrkinen, Anna Riitta: Koralliranta. Naisen elämää Jeddassa

"Ootpa rohkee!", "Ootko ihan terve?". Tällaisia kommentteja Anna Riitta Jyrkinen saa kuulla läheisiltään tai vieraammiltakin ihmisiltä matkustaessaan Saudi-Arabian Jeddaan miehensä seuraksi tämän työkomennuksen ajaksi.  Bin Laden-Kone-yhtiössä työskentelevä Masa on saanut vaimolleenkin oleskeluluvan ja heille yhteisen asunnon muurien ympäröimältä asuinalueelta muutaman vuoden mittaisen maassa oleskelun ajaksi.

Miehensä paahtaessa pitkää päivää työssään jää Anna Jyrkiselle aikaa aluksi pitkästyä yksin neljän seinän sisällä. Mielenterveysalan koulutuksen saaneena ja aikaisemmin yli 60 maassa asuneena ja kymmenessä eri maassa työskennelleenä Saudi-Arabia ja sen merenrantakaupunki Jedda näyttäytyvät hyvin uudenlaisena kokemuksena. Varsinkin aluksi kaikki vaikuttaa hyvin rajoittuneelta erityisesti liikkumismahdollisuuksien näkökulmasta. Miestä tarvitaan mukaan joka paikkaan, kunnes Jyrkinen tutustuu lähistöllä asuviin toisiin naisiin ja saa sitä kautta paitsi siivousapua myös tukea monissa käytännön tilanteissa. Sitä kautta avautuu ovi naisten Jeddaan: naisten islam-keskukseen, jossa Jyrkinen voi käydä opiskelemassa arabiaa; muutamiin kansainvälisiin kerhoihin, jotka järjestävät retkiä ja luentoja; omaan koulutustaustaan liittyvään vapaaehtoistyöhön help centerissä. Monien saudinaisten ajanviettotapoina on kodin- ja lastenhoidon ohella kaupoissa käyminen, mutta Jyrkinen kaipaa päiviinsä muutakin sisältöä ja onnistuu sitä myös löytämään.

Teoksessa kuvataan myös häkellyttävä määrä erilaisia matkoja, joista osa suuntautuu Saudi-Arabian eri osiin, osa ulkomaille. Miehensä kansssa Jyrkinen matkustaa niin Dubaihin, Ammaniin, Aleksandriaan kuin välillä lyhyellä visiitille Suomeenkin. Yleensä ottaen retket ovat irtiottoja Jeddan kirjaimellisesti mustavalkoisesta maailmasta, joka on naisille kovin rajoittava. Monenlaisia yllätyksiäkin mahtuu mukaan, ja lopulta Jyrkinen jää pohtimaan vapauden todellista olemusta. Tämän kirjan myötä lukija pääsee nojatuolimatkalle kaukomaille ja voi melkein tuntea hiekan rahisevan hampaissaan tai muttawan raipaniskun nilkan vilahtaessa abayan alta.

Tekniset tiedot:
Jyrkinen, Anna Riitta: Koralliranta. Naisen elämää Jeddassa
ISBN: 978-952-286-444-4
Books on Demand GmbH 2012
Nidottu, 265 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...