tiistai 19. toukokuuta 2015

Kankaanpää, Hymy: Rakkauden kerjäläinen. Unelmat ja todellisuus intensiivisessä psykoanalyyttisessa psykoterapiassa

Rakkauden kerjäläinen, sellainen Hymy Kankaanpää omien sanojensa mukaan on ollut koko elämänsä ajan uskaltamatta tunnustaa asiaa itselleen kuin vasta myöhäiskeski-iällä. Vantaalla Sotungin lukiossa psykologian ja uskonnon lehtorina neljännesvuosisadan ajan toiminut Kankaanpää kertoo teoksessaan Rakkauden kerjäläinen - Unelmat ja todellisuus intensiivisessä psykoanalyyttisessa psykoterapiassa kroonisesta masennuksestaan ja siihen liittyvästä kolme vuotta kestäneestä psykoterapiasta.

En voi olla vertaamatta teosta aikaisemmin arvioimaani psykoanalyytikko Juhani Mattilan kirjoittamaan Uupunut nainen -teokseen. Siinä missä Uupuneen naisen näkökulma on psykoanalyytikon, kuvataan nyt arvioitavana olevassa teoksessa tapahtumia ja tuntemuksia potilaan näkökulmasta. Silti lähtökohta on hyvin samanlainen: kyseessä on tunnollinen, akateemisen koulutuksen saanut työelämän oravanpyörässä päivästä toiseen jaksamisensa äärirajoilla elävä keski-iän saavuttanut nainen. Uupumus on kestänyt jo kauan - Kankaanpään kohdalla terapian tarve olisi alkanut oikeastaan heti varhaislapsuuden jälkeen. Ankaran uskonnollisissa oloissa kasvanut Kankaanpää on itsekin oppinut Jumalaa pelkääväksi ja usko kantaakin häntä päivästä toiseen.

Toisena merkittävänä jaksamisen voimavarana ovat koulun oppilaat. Kankaanpäällä on ollut harvinainen taito tulla mainiosti toimeen oppilaidensa kanssa ja saada heidän kunnioituksensa ja luottamuksensa. Vuodesta toiseen psykologian ja uskonnon aineet ovatkin olleet suosituimpia Sotungin lukion ylioppilaskirjoitusaineiden joukossa, ja niistä ovat tulleet myös korkeimmat arvosanat. Kaikki tämä on tapahtunut kuitenkin Kankaanpään henkisen jaksamisen kustannuksella. Työpäivät ovat venyneet öihin ja viikonloppuihin, joten iloa ja voimaa tuova asia on myös ollut samalla uupumuksen osasyy.

Teoksessa kuvataan yksityiskohtaisesti ja realistisesti Kankaanpään potilassuhdetta psykoanalyytikkoonsa kolme vuotta kestäneen intensiivisen terapian aikana. Sen aikana avautuvat monet asiat ja Kankaanpään käsitys itsestään selkiytyy. Kuitenkaan minkään kasvun tavoin kehitys ei ole konfliktitonta, ja terapian loppu ajoittuu samoihin aikoihin Kankaanpään työuran päättymisen kanssa. Psykoterapiasta ja uupumuksesta kiinnostuneille teos tarjoaa kiinnostavan ja rehellisen tuntuisen kuvauksen aiheesta.

Tekniset tiedot:
Kankaanpää, Hymy: Rakkauden kerjäläinen. Unelmat ja todellisuus intensiivisessä psykoanalyyttisessa psykoterapiassa
ISBN: 951-31-2264-6
Tammi 2002
Sidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 99.1

2 kommenttia:

 1. Luen kirjaanne Eikö rakkaus riittänyt.Minulle tämä on terapeutti
  sta Olen 76 vuotias minun poikani täyttää 41 vuotta ja hän on
  lievästi kehitysvammainen asuu itsenäisesti.Minun ongelmani on
  masennus.Poikani on agresiivinen alkoholi ongelmia ollut.Tällä
  hetkellä ei ole töitä jouten ei hyväksi ole.Kiitos vielä tästä kirjasta.Onko mitään vertaisryhmää aikuisten lasten vanhemmille?

  VastaaPoista
 2. Hei Marjatta,
  kiitos viestistäsi. Tarkennuksena haluan kertoa, että olen kirjoittanut vain arvion Hymy Kankaanpään kirjasta, en siis itse ole kyseinen kirjailija. Joka tapauksessa on aina hienoa lukea, että jostakin kirjasta on ollut lukijalle apua.

  Valitettavasti itselläni ei ole tiedossa muita vertaistukiryhmiä kuin Al-Anon. Al-Anon on alkoholistien läheisten tukiryhmä, jonka paikallisryhmillä on tapaamisia useilla eri paikkakunnilla. Vertaistukea voi saada myös netin avulla, josta enemmän tietoa Al-Anonin kotisivuilla www.al-anon.fi . Toivottavasti tämä on avuksi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...