lauantai 30. toukokuuta 2015

Korpiola, Lilly: Pitkä tie äidiksi

Lilly Korpiolan tie äidiksi ei onnistunut luonnollisella tavalla. Vasta liian myöhään havaitun fyysisen sairauden vuoksi hänellä ei ollut mahdollisuutta saada biologisia lapsia. Hän päätyy puolisonsa kanssa aloittamaan adoptioprosessin, jonka seurauksena pariskunta saa perheeseensä usean vuoden jälkeen intialaisveljekset.

Pitkä tie äidiksi kertoo adoptioprosessin eri vaiheista aina suunnitteluvaiheesta siihen, kun adoptotoitu lapsi on saapunut Suomeen. Omasta adoptioprosessistaan johtuen Korpiola nostaa esiin erityisesti vanhempien lasten adoptoinnin näkökulman, jossa on tiettyjä erityiskysymyksiä. Biologisen lapsettomuuden ja siihen liittyvien mahdollisten hoitojen sekä adoptioprosessin pitkä keston vuoksi adoptiovanhemmat ovat yleensä enemmän tai vähemmän keski-ikää lähestyviä. Näin on Korpiolankin tapauksessa. Prosessin vuoksi hän on joutunut kertaamaan omaa lapsuuttaan ja siihen liittyviä mahdollisia ongelmakohtia ja kipupisteitä. Tulevaisuus värittyy menneisyyden väreillä, kuten Korpiola osuvasti toteaa. Teoksessaan hän käykin melko yksityiskohtaisesti läpi oma lapsuuttaan ja historiaansa. Oma merkityksensä on myös parisuhteella, joka on voinut olla mahdollisen biologisen lapsettomuuden vuoksi kovalla koetuksella. Näitä asioita lukemattomat adoptioprosessin eri vaiheissa mukana olevat viranomaiset niin Suomessa kuin lapsen lähtömaassakin haluavat varmistaa.

Näiden lähtökohtien jälkeen teoksessa siirrytään aikaan, kun adoptiolapsi on löytynyt ja on hakumatkan aika. Korpiolalle oli luonnollista valita lapsi sellaisesta maasta, jonka kulttuuri oli hänelle ennestään tuttu. Siksi hän päätyy Intiaan, jossa he ovat käyneet useita kertoja aikaisemmin. Kahden vanhemman lapsen, veljesparin, löydyttyä on jäljellä vielä melkoinen paperisota ennen muuton järjestymistä. Lopulta pojat Bollywood-kulttuureineen saapuvat uuteen kotiinsa.

Korpiolan teoksessa kerrotaan adoptioprosessin vaiheista samalla kertaa yleisellä ja henkilökohtaisella tasolla. Korpiolan oma prosessi kulkee koko ajan kerronnan taustalla. Teoksessa pohditaan myös lapsen seikkoja, jotka vaikuttavat lapsen sopeutumiseen Suomeen sekä kulttuuriälyn ja rasismin merkitystä. Aivan lopuksi tarkastellaan vielä kansainvälisten adoptioiden nykytilaa.

Uskon Korpiolan teoksen olevan käytännönläheinen opas kenelle tahansa adoptiosta kiinnostuneelle monipuolisen tarkasteluotteen vuoksi. Samalla teos on kertomus erään perheen muodostumisesta ja kahden hyvin erilaisen kulttuurin rinnakkaiselosta arkipäivän tasolla.

Tekniset tiedot:
Korpiola, Lilly: Pitkä tie äidiksi
ISBN: 978-951-31-7657-0
Tammi 2014
Sidottu, 323 s.
Kirjastoluokka: 37.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...