lauantai 30. toukokuuta 2015

Lipasti, Roope: Rajanaapuri

Aidan toisella puolella ruoho on aina... leikkaamatta. Näin on ainakin rajanaapurin kohdalla. Historian opettaja, leskeksi jäänyt arviolta keski-ikäinen mies on saanut oman valmistalopakettina toimitetun siististi trimmatun asuinpaikkansa viereen naapuriksi kuusilapsisen perheen, jonka piha muistuttaa jatkuvaa rakennustyömaata sekalaisine kasoineen ja jokaviikkoisine tavaratoimituksineen.

Nyt rakennustyön kohteena on pihasauna. Naapuri on kiikareineen valmistautunut tarkkailemaan projektin etenemistä silloin, kun ei itse pääse paikan päälle naapurinsa juttukaveriksi. Sen verran sotkuisia ja epämääräiseltä vaikuttavia eri työvaiheet ovat, että historianopettajan onkin parempi pysytellä erossa varsinaisesta työstä. Samalla hän voi käydä vaikka jututtamassa vaikka naapurin rouvaa, joka alkaa vaikuttaa jossakin vaiheessa yksinäisen miehen näkökulmasta liiankin houkuttelevalta. Naapuri rakennusprojekteineen onnistuu kuitenkin pitämään ajatukset onneksi maan pinnalla.

Kesäloman yli kestävän rakennusprojektin eri vaiheissa naapurukset parantavat maailmaa ja vaihtavat ajatuksia maailmanmenosta. Naapureiden taustat ovat kovin erilaiset eivätkä näkemykset aina kohtaa, mutta hyvissä väleissä he pysyvät loppuun saakka ellei joitakin pieniä jäyniä oteta lukuun. Roope Lipastin kerronta on taatun viihdyttävää ja oivaltavat sanavalinnat saavat lukijan hykertelemään kerran jos toisenkin. Tämän teoksen voi lukea kirjallisena ilotulituksena ja samalla kuvauksena siitä, millaista on perisuomalainen tapa vertailla itseään naapuriinsa niin hyvässä kuin pahassakin.

Tekniset tiedot:
Lipasti, Roope: Rajanaapuri
ISBN: 978-951-796-905-5
Atena Kustannus 2013
Nidottu, 247 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...