lauantai 9. toukokuuta 2015

Lippestad, Geir: Olin Anders Breivikin asianajaja

Voiko pahaa puolustaa? Tämän kysymyksen eteen joutui norjalainen asianajaja Geir Lippestad eräänä heinäkuun aamuna vuonna 2011, kun hän sai soiton poliisilta. Poliisi kertoi äärioikeistolaisen, 77 nuorta Utoyan saarella tappaneen ja sitä ennen Oslon keskustan virastotalon edustalla pommin räjäyttäneen Anders Behring Breivikin haluavan hänet asianajajakseen. Lippestadin primitiivinen reaktio oli kieltäytyä kunniasta. Pian hän kuitenkin ymmärsi olevansa norjalaisen oikeusvaltion kannalla ja ammatiltaan syytettyjen puolustaja ja päätti ottaa tehtävän vastaan.

Teoksessaan Olin Anders Breivikin asianajaja Lippestad kertoo tapahtumista ennen kuin hän nousi Breivikin ohella koko maailman tietoisuuteen ja antautui reilun vuoden kestäneeseen äärimmäisen raskaaseen työrupeamaan samanaikaisesti, kun hänen vaimonsa valmistautui synnyttämään perheen kahdeksannen lapsen ja kun Lippestadin esikoinen kärsi hengenvaarallisesta sairaudesta. Lippestad oli työskennellyt joitakin vuosia aikaisemmin toisen äärioikeistolaisen syytetyn puolustajana ja sai siten Breivikin luottamuksen taakseen. Lippestad kertoo myös henkilökohtaisesta taustastaan yllättäen vararikon tehneen perheen poikana, jota hänen epäoikeudenmukaiseksi kokemansa kohtelu ulosottoviranomaisten taholta sai kouluttautumaan lakimieheksi.

Lippestadin haasteeksi koitui saada vakuutettua media ja muut tahot siitä, että hän sanoutui irti Breivikin vääristyneestä ajattelumaailmasta. Jokaisella on oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja sitä Lippestad käyttii johtoajatukseen kuluvien kuukausien aikana, kun hän kokoamaansa asianajajien työryhmää johtaessaan vei Breivikin puolustusta eteenpäin. Puolustuksella olikin täysi työ koettaessaan luovia lainmukaisuuden rajojen ja Breivikin vaatimusten välillä.

Teos vaikuttaa hyvin autenttiselta ja kuvaa asianajajan arkea tapauksessa, jossa puolustettavan arvomaailma ei vastaa ollenkaan asianajajan omaa mutta jossa työ on tehtävä niin hyvin kuin mahdollista. Tämä Norjan sodanjälkeisen ajan suurin terroristiteko kuohutti koko maailmaa ja sai Breivikin taakse myös huomattavan kansainvälisen äärioikeistolaisen kannattajajoukon. Tässä kirjassa tapaus kuvataan asianajajan näkökulmasta poikkeuksellisen avoimella tavalla.

Tekniset tiedot:
Lippestad, Geir: Olin Anders Breivikin asianajaja
Suomentaja: Kaija Anttonen
ISBN: 978-952-492-878-6
Minerva Kustannus 2014
Sidottu, 203 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...