lauantai 9. toukokuuta 2015

Puértolas, Romain: Fakiiri joka juuttui IKEA-kaappiin

Intialainen fakiiri saapuu Pariisin lentokentälle ja lausuu taksikuskille ensimmäisen sanansa: IKEA. Sinne fakiiri haluaa päästä tarjouksessa olevan piikkimaton vuoksi. Ja sinne fakiiri myös pääsee, vaikkakin romanitaksikuskin näennäisen oveluuden myötä Pariisin kauimpana sijaitsevalle sellaiselle. Fakiiria ei kuitenkaan turhaan sanota fakiiriksi; hän osaa huijata yhtä paljon ja on jo pian majoittumassa yhden valtavan tavaratalon sängyn alle - kunnes jotakin tapahtuu ja hän joutuu piiloutumaan vaatekaappiin. Siitä alkaa fakiirin matka aivan muualle kuin piti.

Fakiiri joka juuttui IKEA-vaatekaappiin kertoo fakiirin matkasta kahdeksan päivän ajan, joista ei todella käänteitä puutu. Laillisin keinoin Intiasta Ranskaan saapunut fakiiri huomaa pian olevansa laittomasti yhdessä jos toisessakin Europpan maassa ja kohta jo Afrikan puolellakin. Hän ehtii rakastua elämänsä ensimmäisen kerran, olla huijauksen huomanneen taksikuskin ajojahdin kohteena, luopua ammatistaan ja kirjoittaa menestykseksi povatun romaanin. Vaan onnistuuko hän ostamaan sen puuman punaisen 15 000-piikkisen piikkimaton, jonka vuoksi hän alunperin lähti matkaan?

En ole lukenut kovin monia veijariromaaneita, mutta tunnistin tämän heti sellaiseksi. Kuvailisin tätä onnistuneeksi veijariromaaniksi, sillä se vie nopeasti mukanaan ja juoneenkäänteet ovat mitä uskomattomampia. Samalla teos muotoutuu kuitenkin tietynlaiseksi kannanotoksi maailmastamme, jossa laittoman maahanmuuttajan asema ei ole kovin häävi. Tämän teoksen perusteella Puértolasin muuhunkin tuotantoon voisi tutustua, kun haluaa välillä kevyempää luettavaa.

Tekniset tiedot:
Puértolas, Romain: Fakiiri joka juuttui IKEA-kaappiin
Suomentaja: Taina Helkamo
ISBN: 978-951-27982-2
Otava 2014
Nidottu, 221 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...