tiistai 19. toukokuuta 2015

Spencer-Wendel, Susan: Kunnes sanon näkemiiin. Ilon ja jäähyväisten vuosi

Floridassa asuva, toimittajan työtään rakastava Susan Spencer-Wendel on hieman päälle nelikymppinen huomatessaan lihastensa heikkenevän. Neurologisten tutkimusten myötä hän saa diagnoosin ALS-taudista, sairaudesta johon ei ole löydetty parannuskeinoa. Lääkärit lupailevat Spencer-Wendelille korkeintaan muutaman vuoden elinaikaa, jona aikana hänen elimistönsä heikkenee vähitellen pois.

On periaatteessa kaksi tapaa ottaa vastaan tieto kuolemaan johtavasta taudista: vaipua masennukseen ja antaa periksi tai ottaa kaikki mahdollinen irti siitä ajasta, joka on vielä jäljellä. Ensimmäisten kuukausien aikana Spencer-Wendell yrittää kieltää lihastensa heikkenemisen, mutta tosiasioiden edessä hän päättää muuttaa suhtautumistapaansa. Miksei iloita ja nauttia niistä hetkistä, jotka ovat vielä jäljellä niin kauan kuin voimat antavat myöten?

Tuosta päätöksestä alkaa Spencer-Wendellin vuosi, jonka aikana hän omistautuu perheelleen ja omien toivomustensa toteuttamiseen. Sormien käpertyessä hän joutuu jättämään rakastamansa työn, mutta tilalle tulee matkoja ja unohtumattomia hetkiä perheenjäsenten ja ystävien kanssa. Spencer-Wendel matkustaa sisarensa kanssa hyiseen Yukoniin, vierailee Aspergerin sydroomaa sairastavan poikansa kanssa Floridan parhaaseen eläintarhaan ja palaa miehensä kanssa Unkariin, jossa heidän avioliittonsa alkoi pari vuosikymmentä aikaisemmin. Spencer-Wendell tekee yhteensä seitsemän matkaa elämänsä seitsemän tärkeimmän ihmisen kanssa. Yhtenä merkittävänä tapahtumana on hänen mahdollisuutensa tutustua biologiseen äitiinsä ja vierailla kahdesti Kyproksella, josta hänen jo edesmennyt biologinen isänsä on kotoisin. Matkat ovat fyysisesti heikentäviä, mutta vaivan arvoisia.

On aina liikuttavaa lukea, kuinka sairauden kynnyksellä ihminen löytää tärkeimpien ihmistensä luokse ja voi omistaa heille viimeiset hetkensä. Kun sanon näkemiin on katkeransuloinen kuvaus samanaikaisesta ruumiin heikkenemisestä ja perheen yhdistymisestä entistä vahvemmaksi. Joka matkassa jokin menee pieleen, mutta silti ne ovat omalla tavallaan täydellisiä - kuten kaikki, kun vain asioita osaa katsoa oikeasta näkökulmasta.

Teknsiet tiedot:
Spencer-Wendel, Susan: Kunnes sanon näkemiiin. Ilon ja jäähyväisten vuosi
Suomentaja: Terhi Vartia
ISBN: 978-951-0-39756-5
WSOY 2013
Sidottu, 362 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...