tiistai 19. toukokuuta 2015

Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret

Xinran, suosittua naisille suunnattua radio-ohjelmaa toimittava kiinalaistoimittaja kertoo teoksessaan Kiinan kadotetut tyttäret kotimaassaan varsin yleisestä ilmiöstä: tyttölasten hylkäämisestä. Vuoden 2010 loppuun mennessä Kiinasta on adoptoitu muualle maailmaan yli 120 000 lasta, joista useimmat tyttöjä. Näillä tytöillä on yleensä onnea kotimaahansa jääviin kanssasisariinsa verrattuna: yhden lapsen politiikan maassa, joiden maatalousvaltaisissa osissa tyttöjä on hylätty kautta aikojen ja jossa seksuaalinen tietämättömyys on edelleen melko yleistä, tytöksi syntyminen on kohtalokasta. Osan elämä päättyy tukahduttamiseen ennen ensimmäistäkään hengenvetoa, osan kohtaloksi koituu jäädä vaikkapa juna-asemalle tai tien varteen muun perheen jatkaessa matkaa. Kiinassa on myös lukemattomia äärimmäisen vaatimattomia orpokoteja, joiden asukkaista suurin osa on tyttöjä.

Kiinan kadotetut tyttäret on Xinranin haastattelujen ja juttumatkojen perusteella koottujen aineistojen pohjalta syntynyt teos. Siinä saavat äänensä eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvat naiset, joiden elämäntarinaa värittää tavalla tai toisella yhden tai useamman biologisen tyttären menettäminen. Mukana on myös Xinranin oma kipeä historia hyvin etäisiksi jääneiden vanhempien kasvattamana ja hänen epäonnistunut yrityksensä toimia hylätyn tyttövauvan sijaisvanhempana. Teoksen kirjoittamisen taustalla on hylättyjen tyttärien ja tyttärensä menettäneiden naisten kasvava tarve ymmärtää tilannetta; Xinran on Lontooseen asetuttuaan perustanut adoptoitujen lasten ja heidän biologisten äitiensä väliseen yhteyteen kannustavan hyväntekeväisyysjärjestön, jonka kautta adoptoiduilla lapsilla on parempi kyky ymmärtää, miksi heidän biologinen äitinsä on joutunut antamaan heidät pois.

Tätä kirjaa ei voi tunteettomasti lukea. Kiinalaisten äitien suru on käsin kosketeltava. Jotkut äidit ovat tulleet raskaaksi ja joutuneet luopumaan vauvoistaan kerta toisensa jälkeen ennen kuin mahdollinen poikavauva on syntynyt. Jotkut ovat nähneet vauvansa kätilön heittämänä suoraan likasankoon. Osa päätyy kapaloituna sairaalan ulko-oven pieleen, osa toimitetaan suoraan orpokotiin. Tämä teos avaa yhdenlaisen näkymän kiinalaiseen yhteiskuntaan, jossa poika ajaa aina tytön edelle.

Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret
Suomentaja: Taina Wallin
ISBN: 978-951-796-901-7
Atena Kustannus 2013
Sidottu, 304 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...