sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Blackwell, Andrew: Aurinkoloma Tsernobylissä ja muita seikkailuja maailman saastuneimmissa paikoissa

Miltä tuntuisi loma maailman saastuneimman joen äärellä Intiassa? Tai olisitko kiinnostunut matkustamaan lomallasi hiiliavolouhokselle? Antimatkaoppaaksikin luonnehditussa teoksessaan Aurinkoloma Tsernobylissä ja muita seikkailuja maailman saastuneimmissa paikoissa yhdysvaltalainen toimittaja Andrew Blackwell matkustaa monien muiden karttamille paikoille tarkoituksenaan kuvata tuntemuksiaan ja kokemuksiaan ja ehkä myös kasvattaa suuremman yleisön tietoisuutta maailman saastetilanteesta.

Teoksessa matkataan Ukrainassa Tsernobylin ydinvoimaonnettomuuden jälkeensä jättämällä suoja-alueella, Kanadan öljyhiekkakentillä, Teksasin öljynporausalueilla, Tyynenmeren muovisaastelautan luona, Brasilian hakatuissa sademetsissä, kiinalaisessa elektroniikan purkukeskittymässä ja Intian Yamuna- ja Ganges-joilla, joita pidetään maailman saastuneimpina jokina. Blackwell kuvaa matkakirjan tapaan saapumistaan kullekin alueelle ja järjestelyjä, joilla hän onnistuu pääsemään näille yleensä yleisöltä suljettuihin paikkoihin. Joihinkin kohteista on jopa järjestetty yleisömatkoja, vaikka mistään suuremman luokan matkailusta ei voikaan puhua. Perillä ollessaan Blackwell kuvaa tapaamiaan ihmisiä ja tietysti havainnoi ympäröivän luonnon tilaa. Osassa paikoista havainnot jäävät epädramaattisemmiksi kuin Blackwell ilmeisesti toivoo, mutta yhtä kaikki kirjassa on seikkailun makua. Varsin osuva havainto on sekin, että jokainen näistä saastuneista paikoista - Tyynenmeren jätelauttaa lukuun ottamatta - on melko huomttavan ihmisjoukon asuin- tai työpaikka, josta he ovat oppineet löytämään myös hyviä puolia ja tulemaan toimeen saasteiden kanssa.

Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että luin tämän kirjan epätavallisena kuvauksena epätavallisista kohteista, joista ei ole tietääkseni aikaisemmin kirjoitettu vastaavalla henkilökohtaisella otteella. Saastuneissakin paikoissa on omanlaistaan kauneutta ja Blackwellin lähestymistapa on mielestäni virkistävän raikas. Erilaisista, persoonallisista matkakirjoista pitävälle teos lienee hyvinkin tutustumisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Blackwell, Andrew: Aurinkoloma Tsernobylissä ja muita seikkailuja maailman saastuneimmissa paikoissa
Suomentaja: Jussi Hirvi
ISBN: 98-952-7011-04-1
Alligaattori Kustannus 2014
Nidottu, 318 s.
Kirjastoluokka: 46.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...