keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kiiveri, Riitta ja Tony Pokkinen, Noora Kunttu, Pirkko Saari, Christina Strandberg, Meriitta Ahtikari, Kati Kaivanto, Lene Malmström: Taivas mikä työpaikka!

Taivas mikä työpaikka! on Finnairin 90-vuotispäivien kunniaksi koottu teos, jossa ääneen pääsevät Finnairin lentoemännät ja stuertit tositarinoineen viimeisen viiden vuosikymmenen ajalta. Teos on oikea moniammattilaisuuden taidonnäyte: Finnarin henkilökunnan joukosta on löytynyt osaajia lähes jokaiseen kirjan tekemisen vaiheeseen. Samalla paljastuu vielä nyt lentomatkustamisen arkipäiväistyttyäkin kiehtovaksi koettu lentoemäntien ja stuerttien työnkuvan todellisuus.

Kirja on jaettu aihepiireittäin ja kronologisesti etenevästi siten, että ensin esitellään teoksen kirjoittamiseen osallistuneet lentoemännät ja stuertit, jonka jälkeen päästään lähtökuoppiin, kentälle, lennolle ja lennon jälkeisiin tilanteisiin. Teoksessa kerrotaan myös VIP-henkilöiden lennoista sekä mitä aikaero ja erilaisten ihmisten kohtaaminen merkitsee tässä työssä. Entä mitä tarkoittaa päivystäminen ja millainen tulevaisuus odottaa lentouran jälkeen? Millaisena näyttäytyy lentoliikenteen tulevaisuus alan ammattilaisten silmin?

Täytyy sanoa, etten ole ennestään tiennyt käytännössä mitään lentoemäntien tai stuerttien työstä. Tämä teos ei ole otteessaan mitenkään syväluotaava, vaan pikemminkin kunkin luvun aloittavan lyhyen johdantotekstin myötä päästään lentoemäntien ja stuerttien lyhyisiin katkelmiin kokemuksista eri aihepiireihin liittyen. Ja täytyy sanoa, että vuosien varrelle vaikuttaa kertyneen kirjo kaikkea mahdollista, sillä matkustajia on yhtä monta erilaista kuin on ihmisiäkin. Tähän teokseen on ymmärrettävästi koottu mieleenpainuneimpia tapauksia ja niistä selviäminen kertoo lentoemäntien ja stuerttien olevan oman alansa kouliintuneita ammattilaisia, joita mitkään tilanne ei saa jättää neuvottomaksi. Kerrontaa täydentää runsas määrä valokuvia kertojien omista arkistoista. Suosittelen kirjaa kenelle tahansa alasta kiinnostuneelle sopivana kevyehkönä lukemisena.

Tekniset tiedot:
Kiiveri, Riitta ja Tony Pokkinen, Noora Kunttu, Pirkko Saari, Christina Strandberg, Meriitta Ahtikari, Kati Kaivanto, Lene Malmström: Taivas mikä työpaikka! 
ISBN: 978-952-67577-4-2
Atar Kustannus 2012
Sidottu, 256 s.
Kirjastoluokka: 69.6409

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...