keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Nawa, Fariba: Oopiumin maa. Erään naisen matka lapsimorsianten ja huumekeisareiden Afganistaniin

Amerikanafganistanilainen toimittaja Fariba Nawa palaa vuonna 2002 kotimaahansa noin parinkymmenen Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen. Nawalla ei ole juurikaan mielikuvia maastaan ja nekin vähät, joita hänen mielessään on, saavat paluun myötä uudenlaisen sävyn: Nawan lapsuuden Afganistania ei enää ole. Niinpä Nawa päättääkin tutustua toimittajan ominaisuudessa kotimaahansa sellaisena kuin se nykypäivänä ilmenee - miljardien dollarien arvoisen huumekaupan tuhoamana valtiona. Oopiumin maa - erään naisen matka lapsimorsianten ja huumeikeisareiden Afganistaniin kertoo Nawan Afganistanin-vuosista eli hänen vuosien 2002-2007 aikana tekemistään havainnoista, jotka juontavat juurensa 40 vuotta kestäneisiin levottomuuksiin.

Nawan teoksen näkökulma painottuu siis valtaisan huumekaupan mitä moninaisimpiin vaikutuksiin Afganistanissa. Teos keskittyy yhtä lailla Nawan omaan henkilöhistoriaan hänen matkatessaan Afganistanin eri osissa ja muistellessaan omaa lyhyeksi jäänyttä lapsuuttaan. Toisena teoksen taustahahmona on 12-vuotias Darya-tyttö, jonka hänen isänsä on myynyt huumekauppiaalle huumevelkojen maksamiseksi. Nawa tapaa Daryan henkilökohtaisesti joitakin kertoja ja joka kerran ennen tapaamista Nawan valtaa sama jännitys: jääkö tapaaminen toteutumatta, onko Daryan aviomies jo vienyt hänen mukanaan omaan kotikyläänsä? Daryanin vetoavat silmät jäävät Nawan mieleen hänen anellessaan Nawaa auttamaan häntä aviomiehen luo muuttamiselta.

Huumekaupalla on ollut valtaisat vaikutukset Afganistanin yhteiskunnan muotoutumiseen. Lähes jokainen afganistanilainen on tavalla tai toisella kytköksissä huumekauppaan joka unikon kasvatuksen, salakuljetuksen tai jalostamisen muodossa. Huumeiden paikalliseen myymiseen osallistuvat yleisesti myös naiset ja lapset. Miljardien arvoinen bisnes tuo tavalliselle maalaisperheelle huomattavasti paremmat tulot kuin viljojen viljely ja pyramidin huipulla ovat ökyrikkaat huumeparonit, jotka ovat jakaneet maan hallintoalueisiin. Virallisesti laiton bisnes on saanut epävirallisen hyväksynnän sen merkittävyyden vuoksi. Ilman huumekauppaa Afganistanin talous romahtaisi.

Oopiumin maa nivoo yhteen Nawan henkilökohtaisen matkan juurilleen Afganistaniin sekä hänen toimittajantyönsä huumekauppaan liittyvän tutkimuksen parissa. Kirjan sivut tuovat esille monta surullista ihmiskohtaloa ja toisaalta myös tietynlaista alistuneisuutta huumekaupan ylivallalle. Varsinaisesti uutta tietoa tämä teos ei minulle tarjonnut, mutta uudenlainen näkökulma ja sujuva kerronta tekevät tästä teoksesta hyvinkin tutustumisen arvoisen.

Tekniset tiedot:
Nawa, Fariba: Oopiumin maa. Erään naisen matka lapsimorsianten ja huumekeisareiden Afganistaniin
Suomentaja: Antti Immonen
ISBN: 978-952-7011-03-4
Alligaattori Kustannus 2014
Nidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 48.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...