tiistai 14. heinäkuuta 2015

Aron, Elaine N.: Erityisherkkä ihminen

Erityisherkkyys on viime vuosien aikana laajempaan julkisuuteen noussut käsite, joka ainakin kirjaston varausjonojen perusteella on myös saanut yleisön kiinnostuksen osakseen. Erityisherkkiä arvioidaan olevan noin viidennes kaikista ihmisistä, joten kyseessä on yleisempi ilmiö kuin mitä aikaisempi tutkimus (tai pikemminkin sen puute) antaa ymmärtää. Erityisherkkä ihminen on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt perusteos aiheesta ja sen kirjoittanut psykologian tohtori Elaine N. Aron katsoo itsekin olevansa erityisherkkä.

Erityisherkkä kokee kaiken voimaakkaammin kun normaali henkilö. Aikaisemmin samantyyppinen ilmiö on tunnettu myös tunne- tai aistiherkkyyden tai aistiyliherkkyyden nimellä. Erityisherkän sisäinen maailma on elävä ja rikas, minkä vuoksi monet erityisherkät ovat älykkäitä ja intuitiivisesti ajattelevia. Sen sijaan ulkoiset ärsykkeet, kuten häly, kiire ja muut ihmiset saavat heidät helposti ylivirittyneeseen tilaan. Ylivirittyneisyyden ilmenemismuodot, kuten erityisherkän fyysinen ja psyykkinen vetäytyminen suojautumiskeinona liiallisia ärsykkeitä kohtaan saa ei-erityisherkät usein virheellisesti tulkitsemaan hedän olevan herkkänahkaisia, poissaolevia tai jopa ylimielisiä.

Erityisherkkä ihminen on kirjoitettu paitsi erityisherkkiä itseään varten, jotta he ymmärtäisivät itseään paremmin ja tulemaan toimeen sen hyvien ja huonojen puolien kanssa, myös kaikille niille 80%:lle muusta väestöstä, joilla ei tätä ominaisuutta ole. Erityisherkkyys on väärin ymmärretty ominaisuus, joka vaikuttaa sen suhteellisesta yleisyydestä johtuen jollakin tavalla lähes kaikkien ihmisten elämään. Teoksessa onkin annettu keinoja, joilla erityisherkkien kanssa tekemisissä olevat opettajat, hoitoalan ammattilaiset ja mikseivät muutkin pystyvät paremmin ottamaan tämä ominaisuuden huomioon arkipäivän toimissaan.

Itseni kannalta koin kuitenkin teoksen tärkeimmäksi anniksi kuvauksen siitä, miten erityisherkkyys ilmenee eri elämänvaiheissa, sosiaalisissa suhteissa, rakkauselämässä, työurassa ja alttiudessa taiteellisuuteen, henkisyyteen ja hengellisyyteen. Uskon teoksen tarjoavan monia uusia oivalluksia henkilöille, jotka ovat koko ikänsä kokeneet olevansa jollakin selittämättömällä tavalla erilaisia ja samanaikaisesti ympäristönsä väheksymiä ja väärinymmärtämiä. Teos on uranuurtavuudessaan tärkeä avaus tärkeästä aiheesta ja se on jo saanut jatkoa Erityisherkkä ihminen ja parisuhde -teoksen muodossa.

Tekniset tiedot:
Aron, Elaine N.: Erityisherkkä ihminen
Suomentaja: Sini Linteri
ISBN: 978-952-240-214-1
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2013
Nidottu, 246 s.
Kirjastoluokka: 14.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...