lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kyrö, Tuomas: Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittaja on elämänvaiheessa, jossa emäntä on joutunut pysyvästi terveyskeskuksen vuodeosastolle. On siis aika alkaa puuhata hautajaisia - mielensäpahoittajan omia sellaisia. Sitä varten alkaa arkunrakennusurakka, sillä tokihan jokaisen tulee osata itselleen arkku rakentaa. Testamenttikin pitäisi laatia, mutta pientä haastetta aiheuttaa se, että parikymmentä vuotta säilytetty muste on kuivunut ja kirkonkylän konttoritarvikekaupan valikoimasta se on päässyt loppumaan. Ei auta kuin pyytää poikaa kuskiksi viemään mielensäpahoittaja läheiseen kaupunkiin musteostoksille. Mutta kuinka poika mahtaakaan suhtautua siihen, että hänen isänsä hautoo mielessään kuoleman ajatuksia?

Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja jatkaa samalla linjalla kuin kaksi aikaisempaa mielensäpahoittaja-romaania. Mielensäpahoittaja on kovin pahoillaan monesta nykyajan ilmiöstä, joita ei ennen tunnetukaan. Maailma on vuosikymmenien varrella muuttunut, mutta mielensäpahoittaja on jäänyt turvalliseen sysisuomalaiseen aikaan ja ajattelutapaan, sillä niin asiat on aina hoidettu. Ja hoituvathan ne nytkin, ainakin jos onnistuu pääsemään takaisin kotiin sairaalasta, jonne huolestunut jälkikasvu hänet ohjaa erään episodin päätteeksi.

Tuomas Kyrö osuu jälleen tällä romaanilla suomalaisuuden ytimeen tavalla, jota voi täysin ymmärtää vain toinen suomalainen. Mielensäpahoittajasta kelpaa lukea vielä yhden jos toisenkin jatko-osan verran.

Tekniset tiedot:
Kyrö, Tuomas: Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja
ISBN: 978-951-0-40762-2
WSOY 2014
Sidottu, 248 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...