lauantai 4. heinäkuuta 2015

Olsson, Linda: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja

Kahdeksaakymmentä lähestyvä Astrid asuu lähes erakkomaisissa olosuhteissa Ruotsin pienessä maalaiskylässä. Eräänä päivänä hänen naapuriinsa muuttaa Uudesta-Seelannista Veronika, ruotsalaista syntyperää oleva kolmekymppinen kirjailija, jonka tarkoituksena on ollut tulla rauhalliseen ympäristöön kirjoittamaan seuraava romaaninsa. Astrid ja Veronika ovat molemmat omissa oloissaan viihtyviä, molemmat musertavia menetyksiä kokeneita, molemmat haavojaan parantelevia vahvoja jsa itsenäisiä naisia. Kuin luonnostaan muutaman viikon tarkkailuvaiheen jälkeen naapurukset alkavat olla tekemisissä keskenään ja käydä läpi elämäntarinoitaan, pala palalta, kävely ja illallinen kerrallaan.

Elämä on tuonut nämä kaksi naista yhteen odottamattomalla mutta samalla unohtumattomalla tavalla. Muut henkilöt tuntuvat häviävän kokonaan. Veronikan ja Astridin miehet ovat olleet kerran tärkeässä asemassa, mutta molempien on aika päästää menneisyys rauhaan. Ruotsalaisen kylän muita asukkaita ei mainita edes nimeltä, sillä heillä ei ole tämän tarinan kannalta merkitystä. Kerronta koskee hyvinkin arkisia asioita, mutta nousee samalla lähes henkiseksi kokemukseksi. Pienistä asioista tulee elämää suurempia ja samalla maailma paranee taas hieman. Tunnelma on hyvin skandinaavinen ja yksinkertainen.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja vahvistaa Linda Olssonin asemaa yhtenä ehdottomista suosikkikirjailijoistani. Olssonilta on suomennettu vain muutama teos, joista nyt arvioitavana oleva teos on ensimmäinen. Upean soljuva, jollakin tapaa hyvinkin naisellinen kerronta ja lempeä tunnelma ovat kyllä kaiken odottamisen arvoisia, josta kiitos myös teoksen ammattimaiselle suomentajalle.

Tekniset tiedot:
Olsson, Linda: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja
Suomentaja: Anuirmeli Sallamo-Lavi
ISBN: 978-951-20-7977-3
Gummerus 2009
Sidottu, 344 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...