torstai 16. heinäkuuta 2015

Olsson, Linda: Sonaatti Miriamille

Puolalaisen säveltäjän Adam Ankerin tie on johtanut Uuteen-Seelantiin. Ei niinkään niin, että hän olisi asiaa sen tarkemmin suunnitellut - Uusi-Seelanti vain vaikutti olevan tarpeeksi kaukana Ruotsista, jossa hän joutui tekemään sietämättömän valinnan tyttärensä äidin ja tyttärensä välillä. Valittuaan elämän tyttärensä Miriamin kanssa hän saa kuin kreivin aikaan myös omaan alaansa liittyvän työn Aucklandista.

Mutta niin työ kuin kaikki muukin elämässä muuttuu mitäänsanomattomaksi Miriamin kuoleman myötä. Täysi-ikäisyyden saavuttanut Miriam kuolee tavalla, joka jää tämän teoksen ulkopuolelle. Hänestä jää muistuttamaan vain hiuspinni ja holokaustinäyttely, joka johdattaa Adamin menneisyyteensä: historiaan Krakovassa, jossa hänen kuolleen äitinsä korvasi tämän sisko; historiaan, jossa Adamin täti päätti kasvattaa hänet Ruotsissa; historiaan, johon kuuluu myös Adamin rakkaus Cecilia, Miriamin äiti. Tätä historiaa kohti Adam lähtee suunnistamaan, koska tulevaisuutta ei tunnu enää olevan. Tämä matka vie Adamin Puolaan ja lopulta Ruotsiin - mutta onko menneisyys enää palautettavissa ennalleen?

Sonaatti Miriamille oli Olssonin mukaan työnimeltään Hiljaisuuden seuraamukset. Onni kaiken kaikkiaan, että teoksen lopullinen nimi on toivoa antavampi: vaikka Adam luulee kadottaneensa säveltämisen nautinnon loppuiäkseen, kuplii ilo silti jossakin päästäkseen nousemaan taas pintaan. Teoksen kantavana pohjavireenä on Adamin rakkaus klassiseen musiikkiin, joka yhdistää hänet myös moniin hänen läheisiin ystäviinsä ja sukulaisiinsa. Se tuo aivan omanlaisensa tunnelman tähän teokseen. Toinen erityislaatuisuus tässä teoksessa on puolalaisuus. Ruotsalaissyntyinen, englanniksi kirjoittava Olsson on jälleen onnistunut tavoittamaan kerronnan tason, joka tuntuu nousevan tavanomaisen yläpuolelle. Mielestäni teos ei edusta aivan Olssonin parhaimmistoa, mutta ei jää siitä kauaksi.

Tekniset tiedot:
Olsson, Linda: Sonaatti Miriamille
Suomentaja: Anuirmeli Sallamo-Lavi
ISBN: 978-951-20-8028-1
Gummerus 2009
Sidottu, 379 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...