torstai 16. heinäkuuta 2015

Rufin, Jean-Christophe: Vaellus. Santiago de Compostelan kulkijat

Ranskalainen kirjailija-lääkäri Jean-Christophe Rufin kertoo teoksessaan Vaellus - Santiago de Compostelan kulkijat jalan taitetusta matkastaan yhdellä maailman tunnetuimmista pyhiinvaellusreiteistä. Kahdesta tunnetusta reitistä Rufin valitsee pohjoisen reitin, koska se on hiljaisempi ja vähemmän tunnettu kuin suositumpi ranskalainen reitti. Ja sitten vain matkaan taipaleelle, jonka aikana kilometrejä kertyy noin kahdeksansataa ja joka kestää ajallisesti noin kuukauden aina Ranskan rajalta sittemmin keskikokoiseksi kaupungiksi kasvaneeseen Santiago de Compostelaan saakka.

Rufin halua tarkoituksella vaeltaa yksin ja hänen vaimonsa liittyy joukkoon vasta viimeisten parin matkapäivän ajaksi. Rufinin tarkoituksena on tarkkailla paitsi omia tuntemuksiaan, myös muita hänen kanssaan samaan aikaan vaeltamassa olevia. Rufin ei tunnusta olevansa uskonnollinen, mutta jokin perustavanlaatuinen muutos hänen sisimmässään vaikuttaa tapahtuvan vaelluskuukauden aikana; teosta hallitsee arkisten, fyysisten havaintojen, muiden ihmisten kohtaamisten, yksinolon hetkien, säänvaihtelujen ja fyysisten vaivojen kuvaus. Hätkähdyttävä havainto on sekin, että vaikka moni vaeltaja lähtee matkaan sillä mielialalla, että on eristyksissä nykymaailmasta, kulkee reitti todellisuudessa nykyajan ärsykkeiden täyttämässä maailmassa. Majapaikat ovat toki pääosin melko alkeellisia ja ruokakin yksinkertaista vaeltajien rajallisten rahavarojen vuoksi, mutta muutoin moni tuntuu olevan varustautunut suuremmalla tavaramäärällä kuin olisi tarpeen.

Kaikesta arkisuudestaan huolimatta teos onnistuu mielestäni tavoittamaan (pyhiin)vaelluksen perimmäisen idean: pysähtymisen perimmäisten kysymysten äärelle. Tämän vuoksi Rufin on  lähtenyt matkaan eikä hän joudu pettymään. Ehkäpä juuri tästä syystä vaellus Santiago de Compostelaan on onnistunut säilyttämään suosionsa vielä nykyaikanakin jopa siinä määrin, että varsinkin suositumpi ranskalainen reitti voi joskus olla niin majapaikkojen kuin itse reitinkin puolesta vähän liiankin täynnä kanssavaeltajia.

Tekniset tiedot:
Rufin, Jean-Christophe: Vaellus. Santiago de Compostelan kulkijat
Suomentaja: Marja Luoma
ISBN: 978-951-20-9745-6
Gummerus 2015
Sidottu, 264 s.
Kirjastoluokka: 46.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...