torstai 30. heinäkuuta 2015

Salminen, Jukka: Tie, mies ja tähtitaivas. Pyhiinvaellus - Santiago de Compostela

Hämeenlinnalainen lauluntekijä Jukka Salminen kertoo teoksessaan Tie, mies ja tähtitaivas. Pyhiinvaellus - Santiago de Compostela noin kahdeksansadan kilometrin ja vajaan kuukauden kestäneestä vaelluksestaan Pohjois-Espanjassa sijaitsevalla kuuluisalla pyhiinvaellusreitillä Santiago de Compostelaan. Salminen on liikkeellä elokuun loppupuolella ja syyskuussa ja vaeltajia riittää tuohonkin vuodenaikaan. Salminen vaeltaa pääosin yksin: yksin olen, mutta en ole yksin, kuten hän moneen otteeseen muistuttaa itselleen kuin lukijalle, kun moni onnekas sattuma auttaa häntä jatkamaan matkaansa päivästä toiseen. Salminen on myös kaikesta päätellen taitava valokuvaaja: teoksen sivuille on lisätty runsaasti tunnelmaa nostattavia värivalokuvia. Kukin päivämatka paikkakunnalta toiselle on eritelty omaksi luvukseen, joskaan aivan kilometrien ja eurojen tarkkuudella matkoja ei ole merkitty muistiin.

Olen jo lukenut useamman Santiago de Compostelaan kohdistuvaa vaellusta koskevan kirjan ja verrattuna muihin kirjoihin Salmisen teoksesta välittyy vahva kristinusko. Salmisen usko saa hänet veisaamaan virsiä, vierailemaan matkan varrelle sattuvassa kappelissa tai välittämään kiitosrukouksen jälleen yhden hyvin menneen vaelluspäivän päätteeksi. Hänen elämänasenne on hyvin kiitollinen - mahdollisuus taittaa kuuluisa ja ikivanha pyhiinvaellusreitti tuntuu siunaukselliselta. Salmisen vahvasta uskosta huolimatta koen kirjan sopivan kuitenkin myös kenelle tahansa ainakin jossakin määrin uskonnolliselle lukijalle. Alun kiirehtivän vaeltamisen jälkeen niin fyysinen kuin henkinenkin matkanteko hiljentyy, tasaantuu. Lukijakin voi samalla hengähtää vaikuttavien kuvien ja innostavan tekstin parissa. Suosittelen teosta aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Salminen, Jukka: Tie, mies ja tähtitaivas. Pyhiinvaellus - Santiago de Compostela
ISBN: 978-952-475-545-0
Päivä osakeyhtiö 2012
Sidottu, 141 s.
Kirjastoluokka: 46

2 kommenttia:

 1. Kiinnostavia kirjoja pyhiinvaellusreitiltä. Itse luin joskus tässä kirjan Tätinä taipaleella, joka kertoi myös Santiago de Compostelan pyhiinvaelluksesta. Ilmiö kiehtoo minua, koska itsekin olen tehnyt yhden pyhiinvaelluksen, Konevitsan luostariin Laatokalle. Matkan tarkoitus aukeni minulle vasta jälkeenpäin, vasta myöhemmin siitä tuli pyhiinvaellus. Onko muslimien pyhiinvaelluksista kirjoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Liiolii,
   kiitos paljon kommentistasi! Hauska yhteensattuma, että minullakin on tuo Tätinä taipaleella odottamassa tuossa kirjapinossani - tarkoitukseni on lukea se kahden muun kirjan jälkeen. Ja senkin jälkeen olisi vielä ainakin yksi nimenomaan Santiago de Compostelaa koskeva kirja odottamassa kirjaston varausjonossa. Pidän itsekin aihetta varsin kiehtovana, vaikka mitään käytännön suunnitelmia ei itselläni asian suhteen olekaan. Valitettavasti eteeni ei ole vielä osunut muslimien tekemistä pyhiinvaelluksista kertovia kirjoja. Otan toki heti sellaisen lukulistalle, mikäli vastan tulee jokin vähänkin kiinnostavalta vaikuttava.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...