maanantai 27. heinäkuuta 2015

Viljamaa, Janne: Pakko saada! Addiktoitunut yhteiskunta

Pakko saada! Addiktoitunut yhteiskunta kertoo yhdestä aikamme merkittävimmästä ilmiöstä - pakkomielteestä saada kaikki nyt ja heti. Toki pakkomielteitä on ollut aikaisemminkin, mutta tietynlainen kärsimättömyys ja riippuvuudet tuntuvat olevan leimallisia juuri nykyajalle. Teoksessa tarkastellaan toiminnallisia riippuvuuksia, jotka liittyvät työhön, pelaamiseen, internetin käyttöön, seksiin, läheisiin, liikuntaan ja ruokaan. Aineriippuvuuksista tarkastellaan alkoholiin, tupakkaan ja huumausaineisiin liittyviä riippuvuuksia.

Riippuvuus voi olla siis fyysistä tai toiminnallista. Ilman riippuvuuden täyttämää elämää arjessa tuntuu olevan aukko, joka on täytettävä jollakin. Riippuvaiselle vastaus on selkeä - hänelle voi olla erittäin vaikea selviytyä arjessaan ilman riippuvuuden kohdettaan, josta hän on jatkuvasti psyykkisesti riippuvainen. Teoksessa tarkastellaan riippuvuuden aiheuttamaa mielihyväpurkausta, joka pitää riippuvuutta yllä, oli sitten kyse toiminnallisesta tai aineriippuvuudesta. Juuri se tekee riippuvuuden aiheuttajasta luopumisesta niin vaikeaa.

Viljamaan teoksessa käsitellään riippuvuus kerrallaan sitä, kuinka riippuvuus ilmenee, miten kukin voi tunnistaa hälyttävät merkit itsessään koskien kyseistä riippuvuutta ja millä keinoin riippuvuudesta on mahdollista irrottautua edes hieman. Koska riippuvuuksia on käsitelty teoksen laajuuteen nähden aika laaja joukko, on kullekin riippuvuuden aiheuttajalle varattu suhteellisen rajallinen sivumäärä. Siten tämä teos onkin enemmän esittelyteos aiheeseen ja kustakin riippuvuudesta enemmän kiinnostuneelle lienee paikallaan tutustua erikseen niistä kirjoitettuihin teoksiin. Viljamaan teos antaa kokonaiskuvan riippuvuuksien monimuotoisesta maailmasta ja auttanee läheisiä mahdollisesti tunnistamaan tiettyjä piirteitä omalla kohdallaan tai lähipiirissään, jossa riippuvuuksien yleisyys huomioon ottaen on todennäköisesti yksi tai useampi addiktoitunut henkilö.

Tekniset tiedot:
Viljamaa, Janne: Pakko saada! Addiktoitunut yhteiskunta
ISBN: 978-951-0-38030-7
WSOY 2011
Sidottu, 190 s.
Kirjastoluokka: 59.561

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...