lauantai 15. elokuuta 2015

Hämeen-Anttila, Virpi: Minun Intiani. Matkoja värin, tuoksujen ja vastakohtien maassa

Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut teoksen Minun Intiani - Matkoja värin, tuoksujen ja vastakohtien maassa omien Intian-matkojensa perusteella. Hämeen-Anttila on kertomansa mukaan vieraillut Intiassa viime vuosien aikana joka vuosi ja tutustunut matkojensa aikana erityisesti maan eri kulttuurikohteisiin. Nyt arvioitavana olevassa teoksessa Hämeen-Anttila on koonnut kuusi eri matkavaihtoehtoa eri puolilla maata olevien suosituimpien tai muuten tutustumisen arvoisten kaupunkien ympärille.

Hämeen-Anttila on itse vieraillut kaikissa teoksessa mainituissa paikoissa, mutta ei juuri siinä järjestyksessä kuin ne tässä teoksessa esitetään. Kirjan ideana onkin, että nojatuolimatkaaja pääsee kuudelle eri matkalle eri puolille Intiaa ja Hämeen-Anttila toimii samanaikaisesti sekä matkaoppaana että turistina. Teoksessa esitellään Intian suosituin matkavaihtoehto eli niin kutsuttu Kultainen kolmio sekä keskeiset reitit Keski-, Länsi-, Pohjois-, Etelä- ja Itä-Intiassa. Teoksessa on myös omat lukunsa sille, missä muissa kohteissa turisti voi vierailla ja mitä kohteita kannattaa välttää esimerkiksi kulkulupavaatimusten tai alueen levottomuuksien vuoksi. Teoksen alussa on myös käytännön vinkkejä siitä, mitä Intiaan matkatessa kannattaa otta huomioon. Ja sitten vain matkaan!

Teoksessa tulee hyvin nopeasti esille Hämeen-Anttilan lähes kaksikymmenvuotinen tausta Helsingin yliopiston sanskritin kielen sekä Intian kirjallisuuden, historian, filosofian ja kulttuurihistorian opettajana. Kirjan kohteet ovat valikoituneet erityisesti niiden kulttuurisen arvon ja mielenkiinnon perusteella ja niinpä lukija pääsee mukaan visiiteille moniin pyhäkköihin, kulttuurimonumentteihin, kauppakaduille ja temppeleihin. Teos on yksityiskohtaisuudessaan oikea runsaudensarvi lukijalle, joka haluaa ennen mahdollista matkaansa tutustua kohteisiin mahdollisimman tarkasti. Hämeen-Anttila kertoo monista historiallisista tapahtumista vuosien tarkkuudella, mikä voi toisaalta olla rasite lukijalle, jota ei ole aivan niin tiedonjanoinen yksityiskohtien suhteen. Itse päädyin lukemaan joitakin historiallisia osuuksia valikoivasti, kunnes kerronta jatkui taas "turistin" roolissa. Monia käytännön vinkkejäkin tämä teos tarjoaa tinkimisestä, rahanvaihdosta, tippaamisesta, ruokavalinnoista ja siitä, mitä mistäkin kohteesta kannattaa ostaa tukeakseen paikallista osaamista. Monipuolinen teos on siis kyseessä, joka sopii moneen eri tarkoitukseen: Intian kulttuurista ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle, kulttuurista kiinnostuneelle nojatuolimatkaajalle ja Intian-matkaa suunnittelevalle vapaa-ajan matkustajalle.

Tekniset tiedot:
Hämeen-Anttila, Virpi: Minun Intiani. Matkoja värin, tuoksujen ja vastakohtien maassa
ISBN: 978-951-1-27042-3
Otava 2014
Sidottu, 383 s.
Kirjastoluokka: 44.132

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...