lauantai 8. elokuuta 2015

Järvinen, Katriina: Kaikella kunnioituksella. Irtiottoja vanhempien vallasta

Kaikella kunnioituksella - irtiottoja vanhempien vallasta kertoo tilanteista, joissa perhe on pahin. Miten selviytyä, kun omasta lapsuuden perheestä saa kannattelevien rakenteiden sijaan  elämän eväiksi mätiä siemeniä ja epäterveitä toimintamalleja? Onko omille vanhemmille velvollisuus antaa väkivalta, pilkkaaminen ja kiusaaminen anteeksi kerta toisensa jälkeen vain, koska he ovat samaa perhettä?

Nyt arvioitavana olevassa teoksessa käsitellään lukuisten tapauskertomusten kautta erilaisia tilanteita, joissa vanhemmilta saatu henkinen perintö on ollut tavalla tai toisella haitallista tai jopa tuhoavaa. Järvinen on avannut teoksessa omaa kipeää taustaansa helluntalaisperheen tyttärenä. Tämän lisäksi hän on haastatellut aika sattumanvaraisen oloisesti eri henkilöitä, joista suuri osa jää nimettömiksi mutta joista tunnetuimmat henkilöt, muutamat suomalaiset kirjailijat, ovat kertoneet vaikeasta lapsuudestaan avoimesti jo muissa yhteyksissä ja jotka esiintyvät tässäkin teoksessa omalla nimellään.

Mielestäni tämäntyyppiselle teokselle on ollut hiljaista kysyntää ja se tarttuu aina ajankohtaiseen aiheeseen, jota ei ole aikaisemmin nostettu julkisen keskustelun keskiöön. Julkisesti oman pesän likaamista ei ole katsottu hyvällä ja lapsilla on luontaisesti taipumus pitää oman perheen luurangot kodin seinien sisäpuolella. Näin moni hyväksikäyttötapaus, vanhempien alkoholismi, ahdistava yltiöuskonnollisuus tai läheisriippuvaisuus on jäänyt vain perheen omaan tietoon. Tässä teoksessa haastatellut henkilöt ovat tehneet toisenlaisen valinnan asioista vaikenemisesta hyvin perusteltujen syiden pohjalta. Tapauskertomukset herättävät ajatuksen siitä, onko lapsilla velvollisuus kyseenalaistamatta pitää vanhempiinsa yhteyttä huolimatta mahdollisesti hyvinkin traumaattisesta menneisyydestä.

Teos on hyvin ajatuksia herättävä ja siinä viitataan monipuolisesti aihetta käsittelevään kirjallisuuteen. Rakenteellisesti olin odottanut kuitenkin hieman selkeämpää jakoa eri aihepiirien välillä. Nyt kerronta soljuu aiheesta toiseen ilman selkeää rakennetta, vaikka teoksessa onkin erillisiä lukuja. Teos on kuitenkin vakavasta aiheestaan huolimatta helppolukuinen ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Järvinen, Katriina: Kaikella kunnioituksella. Irtiottoja vanhempien vallasta
ISBN: 978-952-288-122-9
Kirjapaja 2014
Nidottu, 190 s.
Kirjastoluokka: 14.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...