sunnuntai 16. elokuuta 2015

Lampela, Anja: Lankarullatyttö

Lankarullatyttö on saanut nimensä Islan mukaan. Isla on suomalaisen sairaanhoitaja Iisan ja norjalaisen kirurgi Eyvindin tytär, ja perhe asuu Oslossa Eyvindin lapsuudenkodissa. Perheonni vaikuttaa kohtuullisen idylliseltä aina siihen saakka, kunnes ilmenee että Islalla on autismi. Diagnoosi tuntuu repivän railon Eyvindin ja Iisan välille. Iisan vastuulle jää Islan kokonaisvaltainen kuntouttaminen Eyvindin upotessa yhä enemmän töiden tekoon. Lopulta tilanne muuttuu niin tukahduttavaksi, että Iisa päättää muuttaa tyttärensä kanssa takaisin kotiseudulleen Ouluun.

Varsinaisesta erosta ei kuitenkaan ole kyse, sillä perhe pitää kiinteästi päivittäin yhteyttä toisiinsa. Yksinäisyys saa Iisan tutustumaan naapuriinsa Arttuun, kovia kokeneeseen pyörätuolimieheen, josta muodostuu pian myös Islan luottohenkilö. Yksinäinen, lapsensa menettänyt ja syyllisyyden kanssa painiva Arttu saa kirjaimellisesti elämälleen jatkoaikaa Iisan ja Islan osoittaman avuliaisuuden myötä. Kuinka nopeasti syvenevä ystävyys vaikuttaa Iisan ja Eyvindin väleihin? Onko paluu entiseen enää mahdollinen Artun alkaessa osoittaa romanttisen kiinnostuksen merkkejä Iisaa kohtaan?

Anja Lampela on minulle kirjailijana uusi tuttavuus, mutta tämä kirja teki minuun kerralla vaikutuksen. Luin teoksen loppuun lähes yhdellä istumalla, sillä autismi aiheena kiinnostaa minua ja Lampelan kerronta pitää otteessaan loppuun asti. Juuri kun lukija luulee arvaavansa, kuinka kaikki tulee päättymään, asetelma kääntyy odottamattomaan suuntaan. Täytyy myöntää, että loppuratkaisu on epätodennäköinen mutta kuitenkin mielestäni paras mahdollinen. Moni väärinkäsitys tulee ratkaistuksi ja elämä jatkuu, vahvempana kuin koskaan.

Loppuhuomautuksena totean vielä, että Lampela kertoo autismin olevan hänelle aiheena ennestään tuntematon. Autismi on tässä teoksessa hyvin keskeisessä roolissa, sillä Islan kuntoutuksen eteneminen vie kerrontaa eteenpäin ja vaikuttaa moneen kirjassa kerrottuun tapahtumaan. Lampelan alkuasetelmaan nähden autismin oireiden kuvaaminen vaikuttaa mielestäni varsin realistiselta, mikä lisää aiheeta kiinnostuneen lukuelämystä entisestään.

Tekniset tiedot:
Lampela, Anja: Lankarullatyttö
ISBN: 978-952-202-617-0
Myllylahti 2014
Sidottu, 224 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...