lauantai 1. elokuuta 2015

Marciano, Francesca: Matka kuvien taakse

Maria Galante, milanolainen valokuvaaja, on siirtynyt jo muutama vuosi sitten tapahtuneen loppuunpalamisen myötä kuvaamaan kantaaottavien reportaasien sijaan ruoka-annoksia. Maria on työssään taitava ja tunnollinen, ja sana hänen osaamisestaan on kiirinyt lontoolaiseen Observer-lehteen saakka, jossa etsitään sopivaa kuvaajaa seuraavaan Afganistania käsittelevään reportaasiin, jossa aiheena on naisten pakkoavioliitot ja niistä seuraavat nuorten naisten itsemurhat. Pienen suostuttelun jälkeen Maria suostuu lähtemään matkalle Afganistaniin lontoolaisen toimittajan Imo Grassin kanssa. Imon ja Marian tarkoituksena on saada parissa viikossa aikaan näyttävä haastattelujen ja valokuvien kokoelma koostettavaksi lehtijuttua varten.

Muihin Afganistania käsitteleviin kirjoihin verrattuna Matka kuvien taakse -teoksen näkökulma on hyvinkin erilainen. Tapahtumia tarkastellaan valokuvaaja Marian näkökulmasta, ja se paljastaa omanlaisensa vinkkelin: paikalliset ihmiset ovat ennen kaikkea reportaasin potentiaalista ainesta, eivät tutustumisen arvoisia itsessään. Maria saa valmennuksen reissua varten rankan sotaharjoituksen muodossa ja löytää samalla itsestään uusia vahvuuksia. Värikkään Imon matkassa opit ovat kuitenkin jäädä vähälle käytölle. Aika Afganistanissa vilisee lähes silmissä ja arvokkaat päivät juttuaineksen keräämiseen käyvät vähiin. Tehtävä osoittautuu oletettua vaikeammaksi, vaikka paikallinen kalliisti palkattu opas ja autonkuljettaja Hamid tietääkin muutamia potentiaalisia henkilöitä joiden kautta päästä haastateltavien jäljille.

Matka kuvien taakse on kiinnostava tuttavuus hyvinkin vakavasta aiheesta suhteellisen kepeään sävyyn kerrottuna. Maria joutuu pohtimaan omaa asemaansa länsimaisena naisena ja on koko romaanin ajan se järkevämpi ja pohtivampi osapuoli Imon koettaessa käyttää avujaan haastattelujen ja kuvien aikaansaamiseksi. Pari viikkoa osoittautuu auttamattoman lyhyeksi ajaksi saavuttaa afgaaninaisten luottamus näin arkaluontoisessa asiassa, ja Maria ja Imo tallaavat moneen kertaan ajattelemattomuuttaan afgaanien varpaille yrittäessään tehdä työtään. Lukija voi suorastaan tuntea myötähäpeää Imon tempausten seurauksena. Entä millainen tarina Hamidilla onkaan kerrottavanaan?

Matka kuvien taakse on hyvinkin tutustumisen arvoinen, sillä juoni kulkee vauhdikkaasti eteenpäin läpi koko teoksen ja yllätyksiä riittää loppumetreille saakka. Vakava aihe ja kerronnan keveys tekevät tästä teoksesta fiksun viihdekirjallisuuden mallikappaleen.

Tekniset tiedot:
Marciano, Francesca: Matka kuvien taakse
Suomentaja: Irmeli Ruuska
ISBN: 978-951-0-34274-9
WSOY 2010
Sidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...