lauantai 8. elokuuta 2015

Ojanen, Saara: Mekongin mutkassa

Mekongin mutkassa -teoksessa Saara Ojanen kertoo neljän viime vuosikymmenen ajalle sijoittuvasta työrupeamastaan Kambodzassa. Ojanen saapuu maahan ensimmäisen kerran noin vuosikymmen Pol Potin johtamien punakhmerien aiheuttaman kansanmurhan jälkeen 1980-luvulla ja siitä alkaa myös tämän teoksen kerronta. Ilmassa on toivon tuntua, vaikka painajaismaiset muistot ovat vielä monen mielessä. Yhteydet ulkomaailmaan ovat vielä tosin hyvin rajalliset ja varsinkin maaseutu on monessa suhteessa vielä hyvin alkeellisessa kunnossa. Ja juuri maaseudulle Ojanen työkomennuksillaan suuntaa, sillä hän on eri työnantajiensa kautta työtehtävissä, joissa kehitysyhteistyön kautta tarkoituksena on parantaa heikoimmassa asemassa olevien paikallisten asukkaiden elämää.

Ojanen kertoo lyhyiden lukujen kautta useista eri rupeamista Kambodzassa, maasta jolle hän ennen pitkää menettää sydämensä. Ojasen työtehtävien kuvailu jää varsinkin teoksen alkupuolella sivurooliin ja hän kertoo enemmänkin maan historiasta ryyditettynä jokapäiväisistä kokemuksistaan maasta, joka on ollut sulkeutuneisuutensa vuoksi monelle ulkomaalaiselle hyvin tuntematon aina nykypäiviin saakka. Myöhemmin kuitenkin selviää, että Ojanen on muutamaan otteeseen vaalitarkkailijana ja loput työtehtävät liittynevät Luterilaisen Maailmanliiton työnkuvaan, mikä on luettavissa rivien välistä. Ojanen kertoo sivulauseissa myös matkoistaan esimerkiksi Afrikan eri maissa ja Yhdysvalloissa, joista olisi jossakin toisessa yhteydessä mielenkiintoista lukea lisää.

1990-luvun alkupuolella kuvaan astuu mukaan myös eräs Ojaselle hyvin läheiseksi muodostuva perhe, jota hän alkaa tukea taloudellisesti ja henkisesti muiden kummien ohella aina näihn päiviin saakka. Teoksen loppupuolta kohti Ojasen ystävyys ja hänen suoranainen adoptoiminen osaksi kambodzalaista perhettä vie yhä suuremman osan kerronnasta. Lukija pääsee tuon perheen kautta ja muun Ojasen kertoman myötä hieman pinnan alle kambodzalaiseen elämäntapaan ja ajattelumaailmaan.

Monia matkakertomuksia ja tämäntyyppisiä elämäkerrallisia muistelmia rasittaa mielestäni liiallinen lukijan perehdyttäminen historiallisiin tosiasioihin. Nyt arvioitavana olevan teoksen ansioksi lasken sen, että kerronnan pääpaino on arkipäivän tapahtumissa, jonka koen ainakin itseni kannalta huomattavasti kiinnostavammaksi. Henkilökohtaisen lisän siihen työ Ojasen "perheenjäsenyys" kambodzalaisessa perheessä, mikä kertoo jotakin hyvin olennaista paikallisten arvomaailmasta.

Tekniset tiedot:
Ojanen, Saara: Mekongin mutkassa
ISBN: 978-951-624-444-3
Suomen Lähetysseura 2015
Sidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 48.14

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...