sunnuntai 23. elokuuta 2015

Rommi, Satu: Monsuunimantroja. Kirjoituksia joogasta ja Intiasta

Neljännessä Intiaa käsittelevässä teoksessaan palkittu matkakirjailija Satu Rommi palaa lempiaiheensa pariin: joogaan nimenomaan sen intialaisessa muodossa. Monsuunimantroja - kirjoituksia joogasta ja Intiasta poikkeaa siten edellisistä Rommin teoksista, että konkreettista matkailun kuvausta on siinä vain hyppysellinen. Monessa kirjan luvussa Rommi mainitsee olevansa jossakin, yleensä lempipaikassaan Mysoressa. Hyvin pian kerrontaa kiertyy kuitenkin yleisempien teemojen ympärille, joista suurimman osan vie jo teoksen otsikon mukaisesti jooga.

Teos on ennen kaikkea pyrkimys palata joogan alkujuurille. Intiassa harjoitettu jooga poikkeaa monilta osin länsimaissa tunnetusta joogasta, joka voi olla mitä vain harmittomasta jumpasta välineurheiluun. Monen sadan euron joogavaatteet ja -varusteet mukanaan Intiaan joogan pikakursseille saapuvat turistit saavat Rommin niskakarvat nousemaan pystyyn. Yhä suositummaksi ovat nousseet nimenomaan muutaman viikon pituiset pikakurssit, jonka aikana on ainakin nimellisesti mahdollista saada joogaopettajan pätevyys tai perehtyä johonkin joogan suuntaukseen. Yli kymmenen vuotta joogaa harjoittaneena ja osa-aikaisena joogaopettajana toimineena Rommi ei sen sijaan koe itse olevansa vieläkään sillä tasolla, että voisi sanoa olevansa ammattilainen, sen todellinen tuntija. Joogan oppiminen ja sen taustalla olevien ajatusten sisäistäminen vie aikaa, jota monella ei tunnu nykyään olevan.

Monsuunimantroja on aikaisemmin ilmestyneiden Rommin teosten tapaan esteettisesti hyvin suunniteltu lyhyehkö hyvin kirjoitettu teos, joka vie taas vähän syvemmälle aiheeseensa. Rommi hallitsee aiheensa ja hänellä on siitä selkeä ja perusteltu mielipide. Rommin ajatusmaailmaan on helppo yhtyä varsinkin hänen Intian-taustansa tuntien. Todellisesta joogasta ja intialaisesta elämäntavasta kiinnostuneelle lukijalle tämä teos avaa jälleen uusia näkökulmia, jotka saivat ainakin minun pohtimaan länsimaisen materialistisen ajattelun leviämistä tämän ikivanhan liikunta- ja mietiskelymuodon ympärille.

Tekniset tiedot:
Rommi, Satu: Monsuunimantroja. Kirjoituksia joogasta ja Intiasta
ISBN: 978-952-260-267-1
Basam Books 2015
Sidottu, 172 s.
Kirjastoluokka: 48.132

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...