sunnuntai 30. elokuuta 2015

Valtaoja, Esko: Ensimmäinen koira kuussa. Kootut kolumnit

Koko valtakunnan tuntema tähtieteilijä Esko Valtaoja on kunnostautunut viimeisen vuosikymmenen aikana leiptyönsä ohella myös ahkerana kolumnistina. Turun suunnalta tulevana hän on kirjoittanut erityisesti Turun Sanomiin eli tuttavallisemmin Tusariin, mutta myös joihinkin aikakauslehtiin. Teokseensa Ensimmäinen koira kuussa - kootut kolumnit Valtaoja on koonnut viime vuosikymmenen osuvimmat kolumnit yksien kansien väliin.

Valtaoja on pitänyt periaatteenaan valita kolumniensa aiheiksi päivänpuheenaiheiden sijasta hieman kestävämpiä aiheita, vaikka toki monet kirjoituksista ovat parhaiten ymmärrettävissä asiayhteydessään. Useat kirjoitukset sivuavat hänen ammattiaan tieteentekijänä ja luonnontieteilijänä, mutta yhtä monessa pohditaan päivänpolitiikkaa. Ennen pitkää käy myös selväksi, että Valtaoja kannattaa homojen oikeuksia ja kritisoi voimakkaasti esimerkiksi kirkon kantaa olla siunaamatta homoseksuaalien liittoja. Kolumnit ovatkin Valtaojan keino nostaa lukijoiden tietoisuuteen aiheita, joita hän itse pitää tärkeinä.

Teos vahvistaa kuvaa Valtaojasta moneen asiaan tarttuvana aktiivisena ajattelijana, joka uskaltaa tuoda mielipiteensä esille inhimillisen elämän kaikilla osa-alueilla. Kolumnit ovat nopealukuisia parin kolmen sivun mittaisia kirjoituksia, joten melko laajasta sivumäärästä huolimatta lukeminen on mahdollista jakaa käteviin pätkiin.

Tekniset tiedot:
Valtaoja, Esko: Ensimmäinen koira kuussa. Kootut kolumnit
ISBN: 978-952-5985-21-4
Ursa 2014
Nidottu, 480 s.
Kirjastoluokka: 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...