lauantai 8. elokuuta 2015

Vekkeli, Pirkko ja Liisa Jäppinen: Tätinä taipaleella. Erilainen vaellus Santiago de Compostelaan

Kun kaksi suomalaista toimittajataustan omaavaa naista lähtee keski-ikäisinä vaellukselle Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitille ajatuksenaan nauttia ja ottaa matkasta kaikki irti, on luvassa varmasti erilainen vaellus ja sen myötä erilainen matkakirja. Tätinä taipaleella - erilainen vaellus Santiago de Compostelaan kertoo Pirkko Vekkelin ja Liisa Jäppisen neljästä eri vaelluksesta, joiden aikana he pala kerrallaan vaeltavat noin kahdeksansadan kilometrin pituisen matkan Ranskan rajalta aina Santiago de Compostelaan saakka. Vaellus on toki hieman erilainen siinä mielessä, että ensimmäisellä kerralla he vaeltavat reitin sata viimeistä kilometriä saadakseen pyhiinvaeltajille myönnettävän latinankielisen todistuksen. Seuraavilla kolmella kerralla he vaeltavat osuudet ennen tuota viimeistä rutistusta.

Teoksessa pääsevät ääneen molemmat kertojat. Kummankin puheenvuorot on merkitty etunimillä ja molemmat kertovat jokaisen päivän tapahtumista omalla äänellään. Vaikka Vekkeli ja Jäppinen ovat matkalla yhdessä, on molemmilla kuitenkin hieman erilainen katsantokanta asioihin ja siksi on mielestäni ollut hyvä ratkaisu antaa molempien olla äänessä ja jättää nämä erilaiset kerrontatavat lukijan nähtäväksi.

Mistään ryppyotsaisesta vaeltamisesta ei voi puhua, vaikka kaikilla kerroilla vaellukset tapahtuvat niin aikaisin keväällä, että jossakin matkan varrella on melko sateista, mutaista ja ajoittain lämpötila jopa miinuksen puolella. Vekkeli ja Jäppinen välttävät pahimmat hetket turvautumalla ortodoksisimmista vaeltajista poiketen taksiin tai bussiin. Monista muista vaeltajista poiketen he myös yöpyvät usein hostelleissa, majataloissa tai hotelleissa kunnallisten tai yksityisten pyhiinvaeltajille suunnattujen refugioiden sijaan - vaikka muutama sellainenkin tulee koettua. Sallittakoon nämä myönnytykset vaeltajille, jotka omien sanojensa mukaan kokevat olevansa jo liian vanhoja liian askeettiseen matkailuun.

Kaiken kaikkiaan teos on hyväntuulinen ja hyvin yksityiskohtaisesti kirjoitettu - varsin perinteinen päiväkirjoihin perustuva matkakirja siis itse vaelluksen hieman epätavallisesta toteutustavasta huolimatta. Teoksessa on valokuvaliite ja jonkin verran piirroskuvitusta matkan varrelta. Tämä teos on omiaan nostattamaan matkakuumetta vaelluksesta kiinnostuneiden ja nojatuolimatkaajien keskuudessa.

Tekniset tiedot:
Vekkeli, Pirkko ja Liisa Jäppinen: Tätinä taipaleella. Erilainen vaellus Santiago de Compostelaan
ISBN: 978-952-5874-70-9
Helsinki-kirjat 2012
Nidottu, 251 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...