sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Houni, Pirjo ja Maria Romantschuk: Ei, rouva presidentti


Presidentin linna ja kabinetti ovat pitkään olleet miehisen vallan vyöhykkeitä. Tarja Halosen valtaannousun myötä tilanne muuttui: muutaman tehtävässään jatkavan avustajan rinnalle nousi naisavustajia. Yksi heistä oli presidentin kabinetin lehdistöpäälliköksi nimitetty Maria Romantschuk, josta tuli Halosen luottonainen seitsemän vuoden ajaksi.

Ei, rouva presidentti kertoo Maria Romantschukin elämäkerranhänen siirtyessään merkittävästä tehtävästä toiseen. Romantschuk työskenteli Halosen lehdistöavustajana tämän toimiessa ulkoministerinä ja ehti muuttaa perheineen Tukholmaan, kunnes Halonen valittiin presidentiksi ja Romantschukin tehtäväksi tuli lunastaa lupauksensa palata tämän leipiin lehdistötehtäviin. Korealaista syntyperää oleva tutkijamies ja perheen kaksi lasta seurasivat hänen mukanaan Suomeen; tytär oli muuttanut Suomeen jo aikaisemmin. Alkoi ainutlaatuinen ja erittäin aikaavievä ajanjakso Suomen ensimmäisen naispresidentin rinnalla, jonka aikana matkapäiviä kertyi parhaimmillaan 150 vuodessa. Halosen mukana Romantschuk pääsi moniin mielenkiintoisiin kohteisiin ja tapaamaan maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä kättelyetäisyydeltä. Jäätteenmäen aiheuttaman skandaalin ja muiden linnaa kuohuttavien tapausten myötä lehdistöön ja mediaan liittyviä tehtäviä riitti ympäripyöreiksi päiviksi asti. Valtava työmäärä ja matkojen runsaus vaikuttivat Romantschukin henkilökohtaiseen elämään siten, että hänen toinen avioliittonsa kariutui ja kommunikkatio lastenkin kanssa sujui enemmän tekstiviestien ja puhelinsoittojen kuin henkilökohtaisen tapaamisen muodossa.

Linnan pesti päättyi Romantschukin saadessa työtarjouksen Fortumin viestintäjohtajan tehtävään. YT-neuvotteluiden myötä potkut tästä tehtävästä saanut Romantschuk sai tehävän Bonnierista, niin ikään viestintäjohtajana. Myös tämä tehtävä jäi melko lyhyeksi työtehtävien järjestelyjen myötä.

Romantschuk kuvaa ainutlaatuisella tavalla, sisäpiirin näkökulmasta, elämää linnan kabinetin jäsenenä. Mukaan mahtuu arkea ja esimerkiksi Linnan juhlien järjestelyjä, mutta myös erinäisiä selkkauksia. Ei ole aina helppoa olla nainen miehiseksi koetussa ympäristössä, ja sen Halonenkin saa kokea. Tavalla tai toisella kaikki kuitenkin järjestyy ja naisena sekä Halosella että Romantschukilla on mahdollisuus päästä paikkoihin ja tilanteisiin, joihin miehillä ei olisi asiaa. Kaiken kaikkiaan teos on hyvin kiinnostava kuvaus, joka tuntuu koonneen yhteen merkittävimmät palat Romantschukin pestin varrelta valokuvaliitteillä höystettynä.Tekniset tiedot:

Houni, Pirjo ja Maria Romantschuk: Ei, rouva presidentti
ISBN: 978-951-1-27872-6
Otava 2014
Sidottu, 204 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...