lauantai 26. syyskuuta 2015

Kääriäinen, Matti: Kehitysavun kirous

Vuosikymmenten kehitysapu ei ole johtanut kehitysmaiden tilanteen merkittävään kohentumiseen. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa absoluuttinen köyhyys on joidenkin arvioiden mukaan jopa lisääntynyt. Kehitysavun suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet pitkälti länsimaat, omilla ehdoillaan ja intresseillään - tulokset ovat sen mukaisia.

Neljä vuosikymmentä kehitysyhteistyöhön ja -politiikkaan liittyvissä tehtävissä riitti vakuuttamaan ulkoasiainnneuvoksen ja nykyisin eläkkeellä olevan suurlähettilään Matti Kääriäisen siitä, että kehitysyhteistyössä on jotakin pahasti pielessä. Teoksessaan Kehitysavun kirous hän esittää kriittisen kannanottonsa entisen työnantajansa Ulkoasiainministeriön ja Yhdistyneiden Kansakuntien toiminnalle. Sanalla sanoen Kääriäisen mukaan kehitysyhteistyössä kyse on ollut hyvin pitkälle toiminnasta, joka on olut kulloinkin jopa yksittäisten ministerien henkilökohtaisiin painopistealueisiin keskittyvää, poikkoilevaa ja epäjohdonmukaista. Niissä muutamissa evaluaatioissa, joissa kehitysavun vaikuttavuutta on arvioitu, tulokset ovat olleet heikkoja. Silti sama meno jatkuu.

Kääriäisen mukaan kyse ei ole siitä, että kehitysmaat tulisi jättää oman onnensa nojaan. Kehitysavun tulisi vain olla kehitysmaiden omista intresseistä lähtevää, jotta ne voidaan sitouttaa mukaan toimintaan. Kääriäinen on liittänyt teoksensa mukaan hyvin kriittiseen sävyyn kirjoittamia raporttejaan, jotka päätyivät siloiteltuina versioina erilaisiin loppuraportteihin. Mielipiteillään Kääriäinen sai työyhteisössään hankalan ihmisen leiman.

Teos on tärkeä ja ajankohtainen puheenvuoro nykyäänkin esillä olevasta kehitysyhteistyöstä, joka puhuttaa erityisesti siihen suunnattujen määrärahojen muodossa. Jotakin on selvästi tehtävä, ja Kääriäinen tarjoaa yhden varteenotettavan vaihtoehdon.

Tekniset tiedot:
Kääriäinen, Matti: Kehitysavun kirous
ISBN: 978-952-264-361-2
Into Kustannus 2014
Sidottu, 171 s.
Kirjastoluokka: 36.68

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...