lauantai 19. syyskuuta 2015

Laurén, Anna-Lena: "Hulluja nuo venäläiset". Tuokiokuvia Venäjältä

Pitkäaikainen Yleisradion toimittaja Anna-Lena Laurén on pitkän linjan Venäjän-tuntija ja mitä ilmeisimmin omiaan kirjoittamaan teoksen venäläisestä mentaliteetista. Venäläiset ovat tietoisia omasta erityislaatuisuudestaan ja omasta kulttuuristaan, eikä syyttä. Laurén kertoo teoksessaan eri aihealueiden kautta, millainen on venäläinen ajattelutapa kaikessa hurmaavuudessaan ja ärsyttävyydessään. Kyseessä on Laurénin omiin kokemuksiin perustuva teos, ei siis mikään objektiivinen tietoteos. Kuitenkin sen kautta on löydettävissä yleisempikin pohjavire, joka tuntuu olevan ominainen juuri venäläisille.

Millainen on venäläinen suhtautuminen rahaan? Kuinka selvitä kaiken korruption keskellä ja millaista on arki äärimmäisen köyhyyden ja loisteliaan rikkauden keskellä? Miten venäläinen nainen näkee suomalaisen naisen? Ja miten käykään, kun venäläisryhmä päättää lähteä yhdessä matkalle? Venäläinen anteliaisuus ja vieraanvaraisuus ovat niin syvälle kulttuuriin iskostuneita, että niille, joilla ei oikeasti olisi varaa tarjota, tilanne voi koitua kiperäksi. Silti pärjäävästä julkisivusta kiinnipitäminen on tärkeää. Se saa venäläisen vaikka myymään omistusasuntonsa kunnollisten häiden järjestämiseksi. Toisaalta kommunismin perintönä on edelleen havaittavissa tietynlainen käytännönläheisyys ja neuvokkuus korjata omin voimin vaikkapa auto tai kesämökki.

Laurénin teos on selkeydessään erittäin mielenkiintoinen kuvaus itänaapuristamme ja sen asukkaista, jotka tuntuvat olevan perillä maastamme hämmästyttävän hyvin ja jotka voivat ulkomuistista siteerata venäläisten kirjallisuusklassikoiden tuotantoa silmääkään räpäyttämättä. Teos laajentaa perinteistä stereotyyppistä näkemystä venäläisistä monipuolisempaan suuntaan ja sopii mainiosti luettavaksi kaikille aiheesta vähänkään kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Laurén, Anna-Lena: "Hulluja nuo venäläiset". Tuokiokuvia Venäjältä
Suomentaja: Laura Beck
ISBN: 978-951-851-200-7
Teos & Söderströms 2009
Nidottu, 185 s.
Kirjastoluokka: 47.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...