sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Pihlajaniemi, Anna: Adoptiomatka

Adoptiomatka on päiväkirjan muotoon koottu tarina adoptioprosessista. Toimittaja Anna Pihalajaniemen perheeseen ei kuulu yrityksistä huolimatta biologista lasta, joten pariskunta päättää mennä adoptioneuvontaan ja hakea adoptiovanhemmuutta. Prosessi on pitkä ja kärsivällisyyttä vaativa: tarvitaan monenlaisia todistuksia ja haastatteluja, joiden perusteella Pihlajaniemi ja hänen miehensä lopulta todetaan kelvollisiksi adoptiovanhemmiksi. Tääm on kuitenkin vasta alkusoittoa: lupa on voimassa kaksi vuotta, jonka aikana heidän paperinsa on lähetetty Kiinaan odottamaan sopivan lapsen löytymistä. Kaksi vuotta kuluu, pian kolmas ja neljäskin. Uusitun luvan myötä Pihlajniemi jatkaa odotustaan. Lasta ei kuitenkaan kuulu. Lopulta viidentenä vuonna ihme tapahtuu ja pariskunnalle ilmoitetaan tyttövauvan olemassaolosta. Odotus kulminoituu yhteiseen lapsenhakumatkaan ja Suomeen paluuseen.

Adoptiomatka kuvaa adoptioprosessia ja adoptiolapsen odotusta viiden vuoden ajalta. Mukaan mahtuu monia alhon ja epätoivon hetkiä, läheisten ja tuntemattomien ajattelemattomia kommentteja, mutta myös iloa ja lopulta sopeutumista lapsiperheen arkeen. Luonnollisella ja helpolla tavalla vanhemmiksi tulleet eivät tunnu aina ymmärtävän ja arvostavan lastaan ja rooliaan vanhempana, lapsensa kasvattajana. Kuitenkin heillä tuntuu olevan monenlaisia mielipiteitä adoptiosta, jossa kyky vanhemmuuteen punnitaan perusteellisesti ennen kuin mahdollisen lapsen etsintä edes alkaa.

Jollakin ihmeellisellä tavalla Pihlajaniemi vaikuttaa kaiken kokemansa jälkeen katkeroitumattomalta. Kaikessa suorasukaisuudessaan kirja on paikoin aika raskasta luettavaa; siinä sukelletaan syvien - erityisesti vanhemmaksi kelvollisuuden - kysymysten äärellä. Jostakin välistä pilkahtaa kuitenkin valo, joka saa jatkamaan - eihän Pihlajamäen mukaan muutakaan vaihtoehtoa ole. Kaikeksi onneksi loppu on onnellinen. Teos antaa ajattelemisen aihetta kaikille adoptiosta kiinnostuneilla mutta myös biololgisten lasten vanhemmille ja sellaisiksi aikoville.

Tekniset tiedot:
Pihlajaniemi, Anna. Adoptiomatka
ISBN: 978-951-31-6170-5
Tammi 2011
Sidottu, 238 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...