lauantai 24. lokakuuta 2015

Haavisto, Maija: Häpeämätön

Häpeämätön-teoksen keskiössä on Ennan ja Vesan keskinäinen suhde: Ennan, joka on monialainen taiteilija ja ihmisoikeusaktivisti, mutta kärsii koko ajan pahenevasta Ehlers-Danlosin syndroomasta; ja Vesan, joka on nauhoittanut koko ikänsä muiden ihmisten puhetta, mutta on päätynyt radiourahaaveiden kariuduttua toimistotyöntekijäksi Kelaan. Siinä missä Enna on raisu ja sairautensakin edetessä impulsiivinen ja uskalias, on Vesa kunnollisen ja tunnollisen oloinen.

Mikä Ennaa ja Vesaa sitten yhdistää? Se ihmetyttää usein Vesan vanhempia eivätkä he jätä ajatuksiaan vain oman päänsä sisälle. Toisinaan Vesaa itseäänkin arveluttaa suhde Ennaan, joka on niin erilainen kuin Vesan aikaisemmat tyttöystävät. Ennan kadotessa muutamaan otteeseen Vesa on kuitenkin niin voimakkaan ikävän kourissa, että hänen tunteensa Ennaa kohtaan eivät kuitenkaan jää epäselviksi. Vaan kuinka käykään, kun Enna saa suurehkon taiteilija-apurahan ja saa luotua sen avulla ikioman taidenäyttelyn kadoten sieltä jälkiä jättämättä? Jonkin ajan kuluttua löytyvä Ennan sähköpyörätuoli kertoo karusta mahdollisuudesta, että Vesa on menettänyt Ennan lopullisesti.

Haaviston teoksessa käsitellään hänelle ominaisesti vähemmän tunnettuja kroonisia sairauksia, tässä tapauksessa EDS:aa, joka saakin teoksessa näyttävän sivuroolin. Itse asiassa juuri sairauden käsittely oli syy, jonka vuoksi alunperin kiinnostuin tästä kirjasta. Totuuden nimissä on sanottava, että olisin muussa tapauksessa jättänyt tämän kirjan lukematta: juonikuvio on melko tavanomainen, joskin mielestäni erityisesti Vesa erikoisen harrastuksensa - vai voisiko puhua suoranaisen pakkomielteensä kanssa - on kuvattu henkilönä melko kiinnostavalla tavalla.

Tekniset tiedot:
Haavisto, Maija: Häpeämätön
ISBN: 978-952-5907-22-3
Radium Kirjat 2013
Sidottu, 208 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...