lauantai 24. lokakuuta 2015

Jones, Tobias: A Place of Refuge. An Experiment in Communal Living

Mitä tapahtuu, kun italialais-brittiläinen pariskunta kolmine lapsineen päättää perustaa Englannin maaseudulle kriisitilanteessa olevien ihmisten omaehtoisen ja mahdollisimman omavaraisen kuntoutuspaikan? A Place of Refuge  - An Experiment in Communal Living kertoo Windsor Hill Wood -nimisen maatilan tarinan sen muuttuessa hyvin erilaisia ihmisiä palvelevaksi yhteisölliseksi kuntoutuspaikaksi. Kirjassa kerrotaan yhteisötilan kehitys ensimmäisten viiden vuoden aikana.

Teoksessa kuvataan kaikkien alkuvaikeuksien kautta tilan muotoutumista: sana kiertää nopeasti niin, että tulijoita riittää alusta alkaen ja toimintamallit on pakko hioa paremmin sopiviksi matkan varrella käytännön kokemuksien ohjaamana. Yhteisössä ehtii asua ensimmäisten viiden vuoden aikana noin viisikymmentä eri ihmistä - eri syiden vuoksi elämänsä muutosvaiheessa olevia ihmisiä, jotka ovat tulleet tilalle kuka omatoimisesti, kuka vanhempansa tai muun läheisen ohjaamana. Myös paikallinen hyväntekeväisyysyhdistys lähettää uusia toipilaita silloin tällöin.

Ihmiset ovat hyvin eri-ikäisiä ja heidän taustansa käsittää yleensä yhden tai useamman ongelman, kuten päihteiden käyttöä, syömishäiriöitä, vaikean avioeron, vankeustuomion tai muunlaisen yhteiskunnasta syrjäytymisen. Ovet ovat avoinna mahdollisuuksien mukaan kaikille, ja elämä lapsiperheenä sekalaisen yhteisön kanssa onkin jatkuva haaste: vaikka suurin osa yhteisön jäsenistä osallistuu tilan töihin vapaaehtoisesti kykyjensä mukaan, on mukana aina myös väärinkäytöksiä tai silkkaa laiskuutta. Kaiken lisäksi Tobias Jones tekee jatkuvasti kirjoitustöitä paikatakseen edes vähäisessä määrin uhkaavan nopeasti vajuvaa kassaa. Työpäivät venyvät siis aamuvarhaisesta pitkälle iltaan.

Kirja jättää aluksi auki muutamia kysymyksiä: millainen tausta tällä pariskunnalla on ja mikä ajaa heidät perustamaan perhetilalleen kommuunin? Nämä kysymykset jäävät avoimiksi, mutta voisivat selittää lukijalle pariskunnan halua elää tavanomaiseen nähden hyvin poikkeuksellisesti ja itseään säästämättä. Teos on kirjoitettu kyllä niin sympaattisella tavalla, että kaikessa kaoottisuudessaan tunnelma on lämmin ja kodikas. Saamaani vaikutelmaan vaikuttaa varmasti se, että olen itse kiinnostunut yhteisöllisestä elämisestä ja omavaraisesta elämäntavasta, ja tässä teoksessa ne on yhdistetty maallikkomaiseen kuntouttamiseen käytännön työn kautta. Kaikessa rehellisyydessään teos antaa todentuntuisen kuvan yhteisöllisen elämisen arjesta - suosittelen aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Jones, Tobias: A Place of Refuge. An Experiment in Communal Living
ISBN: 9781848662483
Querqus Publishing Ltd 2015
Sidottu, 361 s.
Kirjastoluokka: 37.5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...